Dlaczego warto pić olej rano? Łyżka na czczo może zdziałać cuda
Obecnie już chyba wszyscy wiedzą, że tłuszcze nie są takie złe, jak myślano jeszcze do niedawna. To niezbędny element każdej diety, który wspomaga działanie naszego organizmu. Mówi się, że najlepiej przyjąć je rano, na pusty żołądek.
Tłuszcze to źródło bardzo potrzebnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin, takich jak witamina A, D, E czy K. Regulują funkcje naszego organizmu, dbają o metabolizm, transport składników odżywczych, a nawet wspomagają odporność.
To także potężne źródło potrzebnej nam na co dzień energii, dzięki której możemy nie tylko uprawiać sportową aktywność, ale także pracować czy wykonywać zwykłe czynności.
Spożywanie zdrowych tłuszczów w każdym momencie dnia jest dobrym pomysłem, ale ponoć najlepiej zrobić to z samego rana, jeszcze przed śniadaniem. Taki sposób ma coraz więcej zwolenników. Ich zdaniem ilość łykanego rano tłuszczu nie powinna być duża.
Wystarczy jedna lub dwie łyżeczki na pusty żołądek około 30 minut przed śniadaniem. Nie warto przekraczać tej dawki - za dużo tłuszczu wypitego na czczo może nam nie pomóc, a zaszkodzić.
Dlatego, że nasz organizm właśnie wtedy wchłania najwięcej składników odżywczych, jakie dostarczymy mu poprzez układ pokarmowy. W taki sposób wspomagamy pracę wątroby tuż po przebudzeniu oraz zwiększamy aktywność woreczka żółciowego. Poranna, niewielka dawka tłuszczy chroni także żołądek. Picie oleju rano na czczo ma również dobroczynny wpływ na metabolizm - niektóre tłuszcze dostarczane do organizmu w ten sposób wspomagają więc odchudzanie.
Wszystkie te, które mają udowodnione dobroczynne działanie. W sieci najczęściej natkniemy się na porady mówiące, aby przed śniadaniem spożywać olej lniany.
Ale inne tłuszcze, takie jak olej z ostropestu, chroniący wątrobę, oliwa z oliwek o działaniu oczyszczającym, bardzo dobry dla skóry olej z winogron czy bogaty w witaminy olej kukurydziany też warto pić z samego rana.
***
Przeczytaj także: