Dlaczego warto sięgnąć po zielone warzywa?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Chcesz dobrze się odżywiać? Wybieraj ciemną zieleń. Jarmuż, natka pietruszki, brokuły, zielona fasolka szparagowa to produkty obfitujące w chlorofil.

Nawet zdrowe produkty, jedzone w nadmiarze, mogą zaszkodzić
Nawet zdrowe produkty, jedzone w nadmiarze, mogą zaszkodzić 123RF/PICSEL

Oto pięć faktów, które powinny przekonać nas do spożywania warzyw w tym kolorze. Zawarty w nich chlorofil jest bowiem niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

1. Chlorofil zwiększa dostawę tlenu do wszystkich komórek organizmu.

2. Oczyszcza i wspiera funkcjonowanie układu limfatycznego.

3. Poprawia odporność organizmu, przeciwdziała wirusom i zakażeniom bakteryjnym.

4. Pozwala absorbować niezbędny do wytwarzania energii magnez.

5. Dzięki właściwościom natleniającym, pomaga w detoksykacji organizmu i przyczynia się do usuwania nieprzyjemnych zapachów z organizmu.    

Czy możemy zatem bez opamiętania spożywać warzywa obfitujące w chlorofil dla dobra i zdrowia organizmu? Otóż nie. Pamiętać należy, że produkty te zawierają także kwas szczawiowy, który, w większych ilościach, jest szkodliwy.  

Umiar we wszystkim - oto najlepsza zasada mająca wspomóc nasze zdrowie.  

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Klasyczne zupy w nowej odsłonie
      Klasyczne zupy w nowej odsłonie
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na