Reklama

Reklama

Dlaczego warto sięgnąć po zielone warzywa?

Chcesz dobrze się odżywiać? Wybieraj ciemną zieleń. Jarmuż, natka pietruszki, brokuły, zielona fasolka szparagowa to produkty obfitujące w chlorofil.

Oto pięć faktów, które powinny przekonać nas do spożywania warzyw w tym kolorze. Zawarty w nich chlorofil jest bowiem niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Reklama

1. Chlorofil zwiększa dostawę tlenu do wszystkich komórek organizmu.

2. Oczyszcza i wspiera funkcjonowanie układu limfatycznego.

3. Poprawia odporność organizmu, przeciwdziała wirusom i zakażeniom bakteryjnym.

4. Pozwala absorbować niezbędny do wytwarzania energii magnez.

5. Dzięki właściwościom natleniającym, pomaga w detoksykacji organizmu i przyczynia się do usuwania nieprzyjemnych zapachów z organizmu.    

Czy możemy zatem bez opamiętania spożywać warzywa obfitujące w chlorofil dla dobra i zdrowia organizmu? Otóż nie. Pamiętać należy, że produkty te zawierają także kwas szczawiowy, który, w większych ilościach, jest szkodliwy.  

Umiar we wszystkim - oto najlepsza zasada mająca wspomóc nasze zdrowie.  

Dowiedz się więcej na temat: chlorofil

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje