Dobre bakalie
Warto podawać dziecku bakalie. Zawierają bowiem wiele prozdrowotnych właściwości. Trzeba pamiętać tylko o jednej, ważnej rzeczy.
Przed podaniem należy pomoczyć je kilka minut we wrzątku. Są bowiem konserwowane w związkach siarki. Jakimi bakaliami powinna raczyć się cała rodzina? Oto kilka propozycji:
Morele
Mają korzystny wpływ nie tylko na pracę serca, ale obniżają też ciśnienie krwi, leczą anemię oraz choroby oczu.
Figi
Potrzebne do regulowania pracy tarczycy. Przeciwdziałają również rozwojowi komórek nowotworowych.
Rodzynki
Wzmacniają odporność fizyczną, poprawiają pracę serca oraz mózgu.
Papaja
Owoc ten przyspiesza przemianę białek, podnosi odporność organizmu.
Daktyle
Mają właściwości wykrztuśne, obniżają poziom cholesterolu, lekko przeczyszczają. Łagodzą objawy menopauzy i osteoporozy.
Ananasy
Przyspieszają trawienie, co pomaga zrzucić zbędne kilogramy.
Banany
Pomimo tego, że banany są wysokokaloryczne regulują gospodarkę wodną organizmu i pomagają odtruć i oczyścić ciało. Poza tym wpływają na nasz wygląd, ponieważ ujędrniają skórę i zapobiegają powstawaniu zmarszczek.
Śliwki
Suszone śliwki mają właściwości uspokajające, dlatego poleca się je osobom znerwicowanym.
Maluchowi, który ukończył pierwszy rok życia, można z powodzeniem zacząć wprowadzać do menu bakalie. Oprócz sporych ilości beta-karotenu i witamin z grupy B, zawierają ważne dla rozwoju układu nerwowego kwasy tłuszczowe LC-PUFA.