Reklama

Dobre bakalie

Warto podawać dziecku bakalie. Zawierają bowiem wiele prozdrowotnych właściwości. Trzeba pamiętać tylko o jednej, ważnej rzeczy.

Przed podaniem należy pomoczyć je kilka minut we wrzątku. Są bowiem konserwowane w związkach siarki. Jakimi bakaliami powinna raczyć się cała rodzina? Oto kilka propozycji:

Morele

Mają korzystny wpływ nie tylko na pracę serca, ale obniżają też ciśnienie krwi, leczą anemię oraz choroby oczu.

Figi

Potrzebne do regulowania pracy tarczycy. Przeciwdziałają również rozwojowi komórek nowotworowych.

Rodzynki

Wzmacniają odporność fizyczną, poprawiają pracę serca oraz mózgu.

Reklama

Papaja

Owoc ten przyspiesza przemianę białek, podnosi odporność organizmu.

Daktyle

Mają właściwości wykrztuśne, obniżają poziom cholesterolu, lekko przeczyszczają. Łagodzą objawy menopauzy i osteoporozy.

Ananasy

Przyspieszają trawienie, co pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Banany

Pomimo tego, że banany są wysokokaloryczne regulują gospodarkę wodną organizmu i pomagają odtruć i oczyścić ciało. Poza tym wpływają na nasz wygląd, ponieważ ujędrniają skórę i zapobiegają powstawaniu zmarszczek.

Śliwki

Suszone śliwki mają właściwości uspokajające, dlatego poleca się je osobom znerwicowanym.

Maluchowi, który ukończył pierwszy rok życia, można z powodzeniem zacząć wprowadzać do menu bakalie. Oprócz sporych ilości beta-karotenu i witamin z grupy B, zawierają ważne dla rozwoju układu nerwowego kwasy tłuszczowe LC-PUFA. 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy