Dobroczynne właściwości witaminy K. Gdzie można ją znaleźć?
Ostatnimi czasie na zdrowotnym topie znajdowała się witamina D, odpowiedzialna za regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej. Jednak inna rozpuszczalna w tłuszczach witamina, czyli witamina K, również jest źródłem wielu korzyści dla organizmu. Gdzie ją znajdziemy?
Witamina K należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Myśląc o witaminie K, często kojarzymy ją z krzepnięciem krwi - i jest to trafne powiązanie, ponieważ ta witamina jest potrzebna do syntezy kilku białek krwi biorących udział w krzepnięciu. Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie witaminy K?
Witamina K jest niezbędna podczas tworzenia czynników krzepnięcia krwi, przez co ma działanie przeciwkrwotoczne. Bierze również udział w metabolizmie tkanki kostnej i przemianach wapnia, podobnie jak witamina D. Dodatkowo, co może być istotne w okresie zwiększonej zachorowalności i przeziębień, witamina K ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i antybakteryjne. Co ciekawe, jest też istotna w profilaktyce choroby Alzheimera oraz ograniczeniu uszkodzenia komórek nerwowych po wylewach.
Zdaniem naukowców witamina ta jest najlepiej wchłanialna wraz z pokarmami. Co ważne, jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach, witamina K powinna być spożywana w tym samym środowisku, w którym znajduje się tłuszcz. Kiedy spożywamy produkt z jej zawartością, warto łączyć je z olejem lub oliwą, aby zwiększyć jej wchłanianie. Gdzie zatem możemy jej szukać?
100 gram jarmużu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K aż w 128 proc. Dodatkowo jest on niskokaloryczny, co może zainteresować osoby będące na diecie. Jest też bogatym źródłem cennych pierwiastków, takich jak magnez czy żelazo. Smaczną formą spożywania tego cennego warzywa może być przyrządzenie czipsów z jarmużu z dodatkiem oliwy i soli. Wystarczy polać liście jarmużu oliwą, posypać solą i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut.
Choć nie każdy jest fanem zieleniny w misce gorącej zupy, to poznawszy bogactwo dobroczynnych działań pietruszki, niejeden jej zagorzały przeciwnik być może skusi się, by sięgnąć po kilka listków. 100 g pietruszki zawiera aż 1,64 mg witaminy K. Ponadto, ceni się ją również za łagodzenie nerwobóli i działanie moczopędnie. Pomaga również w leczeniu kamicy moczowej. Jest też bogata w żelazo. Dekorowanie miski zupy jedną łyżką stołową świeżej pietruszki może zatem okazać się świetnym rozwiązaniem.
Suszone śliwki cechują się zdecydowanie większą koncentracją witamin i składników mineralnych niż świeże owoce. Przekąska złożona z sześciu suszonych śliwek zawiera 35 mikrogramów witaminy K, czyli 30 procent dziennego zapotrzebowania organizmu. Ponieważ witamina K najlepiej wchłania się z tłuszczami, dobrym rozwiązaniem będzie przygotowanie pieczeni z suszonymi śliwkami. Dodatkowo suszone śliwki wspomagają działanie układu trawiennego.
Na niedobór witaminy K zdecydowanie warto sięgnąć po szpinak, który w 100 g dostarcza organizmowi aż sześciokrotność dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dodatkowo jest doskonałym źródłem żelaza dla walczących z anemią. Jego spożywanie zaleca się także kobietom w ciąży, ponieważ jest on bogaty w foliany. Doskonałym sposobem jego spożycia w połączeniu z tłuszczem może być np. smakowity makaron z krewetkami, pomidorkami, oliwą i szpinakiem.
Zobacz również:
Kontrowersyjna dieta Dukana. Stosować miała ją nawet księżna Kate!
Post Daniela. Oczyszczanie z toksyn i redukcja masy ciała
Najciekawsze pomysły na andrzejkowe przekąski
Sałatki imprezowe, które zachwycą twoich gości
Pyszne przekąski do zrobienia w 15 minut