Domowa nalewka z aronii - obniża ciśnienie i doskonale smakuje
Nalewka z aronii wyróżnia się charakterystycznym, cierpkim smakiem oraz intensywnym kolorem i zapachem. Jest również bardzo zdrowa. Kto powinien ją pić? Jak przygotować nalewkę z aronii i z czym ją podawać? Podpowiadamy.
Nalewka z aronii ma wiele walorów smakowych oraz zdrowotnych, a przy tym jest łatwa do przyrządzenia. To jeden z tych przetworów, które warto przygotować w sezonie letnim, by cieszyć się jego zaletami przez resztę roku.
Aronia to krzew owocowy pochodzący z Ameryki Północnej, jednak od lat z powodzeniem uprawiany w wielu innych zakątkach świata, również w Polsce. Jej owoce posiadają kwaskowaty, lekko cierpki smak.
Można je spożywać na surowo, jednak znacznie częściej wykorzystuje się je do przetworów. Dużą popularnością cieszy się smaczny i zdrowy sok z aronii, można z niej zrobić również konfitury, galaretkę czy nalewki.
Osoby zastanawiające się, czy aronia jest zdrowa, powinny wiedzieć, że stanowi ona prawdziwą skarbnicę witamin i składników odżywczych. Zawiera witaminy C, E, A, PP oraz witaminy z grupy B. Jest również bogatym źródłem potasu, magnezu i żelaza.
Aronia pozytywnie wpływa na zdrowie całego organizmu, a wykonana z niej nalewka jest szczególnie polecana w przypadku:
- problemów żołądkowych - nalewka z aronii pomaga w przypadku bólu brzucha i niestrawności,
- nadciśnienia - niewielka ilość nalewki pita regularnie skutecznie obniża ciśnienie krwi
Aronia pomaga również oczyścić organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
Owoce aronii są odporne na obróbkę termiczną, dzięki czemu nie tracą swoich dobroczynnych właściwości podczas gotowania, a dodatek alkoholu sprawia, że zawarte w nich składniki odżywcze są szybciej wchłaniane do układu pokarmowego.
Owoce aronii najczęściej dojrzewają na przełomie sierpnia i września i to w tym czasie należy je zbierać. Zerwane zbyt wcześnie będą bardzo kwaśne i niesmaczne.
Na nalewkę z aronii można wykorzystać świeże lub mrożone owoce.
Przepis na ten rodzaj trunku nie należy do czasochłonnych i skomplikowanych. Do jego wykonania wystarczy kilka składników:
- 1 kg. dojrzałych owoców aronii,
- 2 l wody
- 1 kg. cukru do zasypania owoców
- 1 l spirytusu
Owoce aronii należy gotować przez ok 30 minut, a następnie dokładnie ostudzić. Przecedzić, dodać cukier, wymieszać i jeszcze raz zagotować. Po ponownym wystudzeniu dodać spirytus, wymieszać i przelać do przygotowanych butelek.
Przyrządzona w ten sposób nalewka z aronii na spirytusie najsmaczniejsza będzie po kilku miesiącach.
Dla wzbogacenia smaku można użyć również soku z cytryny czy takich przypraw jak cynamon, imbir, kardamon lub wanilia. Więcej przepisów na nalewkę z aronii można znaleźć tutaj.
Osoby, które chcą maksymalnie skrócić czas przygotowania, mogą również wypróbować ekspresowy przepis na nalewkę z aronii bez gotowania.
Wystarczy wszystkie składniki umieścić w dużym słoju- na dnie owoce, następnie cukier, a na końcu alkohol - dokładnie wymieszać, zamknąć i odstawić na minimum kilka tygodni. Po upływie tego czasu nalewkę należy przecedzić i przelać do butelek. Do spożycia będzie się nadawała po upływie 4-6 miesięcy.
Tak przygotowany domowy trunek można pić samodzielnie lub z dodatkiem lodu. Doskonale nadaje się on również do przyrządzania drinków. W chłodne, jesienne i zimowe dni można wykorzystać go do zrobienia aromatycznej, rozgrzewającej herbaty. Nalewką z aronii można również nasączyć ciasto biszkoptowe.
Mimo swoich właściwości zdrowotnych nalewka z aronii nie jest polecana każdemu. Z jej spożycia powinny zrezygnować osoby cierpiące na niskie ciśnienie tętnicze oraz wrzody żołądka. Ze względu na zawartość alkoholu nie jest również polecana kobietom w ciąży i w okresie laktacji oraz osobom niepełnoletnim.
Czytaj również:
Napar z szałwii. Niezawodny na cukier, cholesterol lub grzybicę
Domowa nalewka z porzeczek. Skuteczny sposób na odporność
Zobacz także: