Domowe sposoby na pozbycie się zgagi
Zgaga, inaczej nazywana refluksem, to dolegliwość wywołana zarzuceniem treści żołądkowej do przełyku. Wraz ze spożytym jedzeniem do przełyku wraca też wytworzony w żołądku kwas solny i enzymy trawienne. Właśnie dlatego odczuwany nieprzyjemne pieczenie w gardle. Często powracająca zgaga jest niekomfortowym uczuciem, odbiera całą przyjemność jedzenia, a nieleczona może prowadzić do uszkodzenia przełyku i stanu zapalnego. Zanim jednak zdecydujemy się na zastosowanie środków farmakologicznych, warto spróbować pozbyć się zgagi domowymi sposobami:
Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuścić w szklance wody. Wypić “na raz”. Należy stosować 2-3 razy dziennie. Soda oczyszczona neutralizuje kwasy żołądkowe i przynosi szybką ulgę.
Imbir
Korzeń imbiru o długości ok. 3-4 cm należy umyć i obrać. Następnie pokroić na małe kawałki i gotować przez 10 minut w 500 ml wody. Wystudzony napój pić 15-20 minut przed jedzeniem. Imbir skutecznie łagodzi objawy refluksu.
Dzięki dużej zawartości potasu banany neutralizują kwasy w żołądku i zapobiegają powstaniu zgagi. Zaleca się jedzenie bananów przed posiłkami.
Ocet jabłkowy
Przed posiłkiem zaleca się picie szklanki wody z dodatkiem octu jabłkowego (1 łyżka na szklankę wody). Ocet zakwasza żołądek, co wpływa pozytywnie na proces trawienia. Wówczas dolny zwieracz przełyku działa prawidłowo, czyli jest domknięty, co zapobiega cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku.
Migdały mają zasadowy odczyn, dzięki czemu pomagają neutralizować nadmiar kwasu żołądkowego, który jest przyczyną powstawania zgagi. Należy jeść kilka migdałów przed posiłkiem, by uniknąć nieprzyjemnego palenia w przełyku.
Aloes
Sok aloesowy przynosi natychmiastową ulgę osobom cierpiącym z powodu zgagi. Sok można zakupić w sklepach z naturalną żywnością lub przygotować samodzielnie. Wystarczy miąższ z liści aloesu rozpuścić w wodzie i pić, kiedy tylko poczujemy pieczenie w przełyku.
Koper włoski
Nasiona kopru pomagają zredukować skurcze żołądka i złagodzić objawy zgagi. Można żuć nasiona kopru kilka razy w ciągu dnia lub przygotować napar do picia.