Domowy kwas chlebowy to porcja czystego zdrowia. Wzmocni odporność i usprawni trawienie
Szalejące ceny żywności i rosnąca świadomość żywieniowa sprawiają, że coraz częściej sięgamy po produkty, z których korzystały nasze babki i prababki. Wszak zdrowie ma swój początek w kuchni, nie w aptece. Doskonałym sposobem na wzmocnienie organizmu jest domowy kwas chlebowy. Jak go przygotować i jakie korzyści przyniesie włączenie kwasu chlebowego do jesiennego jadłospisu? Wyjaśniamy.
Z przymrużeniem oka nazywany "wiejską oranżadą", kwas chlebowy jest napojem uzyskiwanym w wyniku fermentacji chleba. Co może więc mieć wspólnego z oranżadą? Niewiele, poza skojarzeniem. Na terenach wiejskich był często spożywany w trakcie prac polowych, bo doskonale gasił pragnienie - stąd jego etykietka.
Trzeba zaznaczyć, że ten tradycyjny napój ma wysoką wartość odżywczą i może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Poprawia przemianę materii i usprawnia trawienie, a to początek do zdrowia całego organizmu.
Zobacz również: Domowa nalewka z darów jesieni. Jarzębinówka to sposób na wiele dolegliwości
Początkowo kwas chlebowy był napojem dla chłopstwa. Za czasów króla Władysława Jagiełły pojawił się na szlacheckich stołach. Słabszy kwas chlebowy wyrabiano na czas żniw, mocniejszy na bale, jarmarki i odpusty. Miał wówczas nie tylko gasić pragnienie, ale przede wszystkim rozweselać.
Receptura na domowy kwas chlebowy była przez wieki przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niestety, jak wiele wartościowych produktów, kwas chlebowy został wyparty przez słodkie napoje gazowane. Dziś, świadomi jak dużo cukru i innych niekorzystnych dla zdrowia składników jest w dostępnych w powszechnej sprzedaży kolorowych napojach, z coraz większym zapałem sięgamy po produkty naturalne.
Zobacz również: Sok z pigwy na odporność i nie tylko
Ten bursztynowy płyn o zapachu chleba i drożdży ma kilka nut smakowych. Dominują słodko-gorzkie, w tle pobrzmiewa lekka nutka goryczki. Kwas chlebowy jest dziś dostępny w wielu sklepach spożywczych, jednak nie każdy zawiera "czyste zdrowie". Jeśli decydujemy się na zakup kwasu chlebowego, warto uważnie sprawdzić etykietę i nie wybierać tego, w którym są barwniki, konserwanty i inne dodatki do żywności. Kwas chlebowy można też bez wielkiego kłopotu przyrządzić w warunkach domowych. Nie jest to ani czasochłonne, ani skomplikowane. Dlaczego warto włączyć go do jadłospisu?
Zobacz również: Mają zbawienny wpływ na jelita. Rozpuść w wodzie i popijaj w ciągu dnia
Kwas chlebowy jest cennym źródłem wspierających pracę systemu nerwowego witamin z grupy B, a także dwóch witamin o właściwościach przeciwutleniających. Mowa o ważnej dla hamowania procesów przedwczesnego starzenia komórek witaminie E i wzmacniającej system odpornościowy witaminie C. Działanie tej ostatnie potęgują dwa obecne w kwasie chlebowym składniki mineralne (cynk i selen), które również mają właściwości immunomodulujące (wzmacniające odporność).
Regularnie spożywany kwas chlebowy wzmacnia odporność również dlatego, że zawiera on pałeczki kwasu mlekowego. Działa jak probiotyk - poprawiając kondycję mikrobioty jelitowej, wzmacnia siły obronne organizmu do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Poprawiając kondycję naturalne mikrobioty jelitowej, kwas mlekowy usprawnia przemianę materii i procesy metaboliczne. Jest rekomendowany przy dyskomforcie trawiennym i kłopotach związanych z nadkwasotą oraz zespołem jelita drażliwego. Kwas chlebowy ma też pozytywny wpływ na pracę sera i układu sercowo-naczyniowego.
Warto włączyć go do diety nie tylko dla wzmocnienia organizmu i profilaktycznie, ale też w leczeniu chorób przewlekłych. Kwas chlebowy jest szczególnie polecany dla diabetyków, osób dotkniętych chorobami kardiologicznymi, reumatycznymi i nowotworowymi. Jest rekomendowany dla sportowców i wszystkich, którym zależy na witalności o każdej porze roku. Warto mieć go pod ręką przy przeziębieniach i innych infekcjach górnych dróg oddechowych. Jest pomocny przy bólach migrenowych.
Sposób przygotowania:
1. Chleb kroimy na kromki i opiekamy w piekarniku, aż się zarumieni.
2. Przestudzone grzanki rozdrabniamy w palcach i wrzucamy do dużego szklanego słoja.
3. Zalewamy wodą.
4. Dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże i miód lub cukier.
5. Zakręcony słój odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 dni.
6. Przecedzony przez gęste sito kwas chlebowy przelewamy do butelek (napełniamy nie więcej niż ¾ pojemności, gdyż kwas będzie fermentował), wrzucamy do każdej po kilka rodzynek i zakręcamy.
Tak przygotowany kwas chlebowy, przechowywany w lodówce, zachowuje przydatność do spożycia przez 4 tygodnie.
Sprawdź: "Wiejska oranżada” – zapomniana, ale bardzo zdrowa. Możesz zrobić ją w domu