Reklama

Duże śniadanie wspomaga odchudzanie

Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.

Panuje przekonanie, że pierwsze śniadanie jest posiłkiem, bez którego można się spokojnie obyć. Tymczasem nic bardziej mylnego! Ten pierwszy posiłek dnia jest bardzo istotny dla zdrowia, ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i, jak twierdzą dietetycy, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Jeśli więc postanowiłaś zgubić parę kilogramów, nie rezygnuj ze śniadań.

Dlaczego? Ponieważ tak jest bezpieczniej - w pierwszej połowie dnia powinniśmy jeść więcej niż w drugiej - ponadprogramowe kalorie zostaną do wieczora spalone. Najlepiej dzień zacząć od wypicia szklanki niegazowanej wody mineralnej. Wypłucze ona z organizmu wszystkie toksyny zgromadzone w ciągu nocy oraz uzupełni niedobory płynów. Teraz można zasiąść do stołu.

Reklama

Co powinno się na nim znaleźć? Idealny poranny posiłek powinien dostarczyć ci ok. 30% całego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Poranny apetyt najlepiej zaspokoić czymś wartościowym. Specjaliści od żywienia uważają, że najlepsze śniadania jadają mieszkańcy Europy Południowej. Śródziemnomorskie posiłki rozpoczynają się często od wypicia soku z cytrusów lub zjedzeniu kawałka grejpfruta, którego zadaniem jest pobudzenie soków trawiennych.

Dietetycy twierdzą również, że witaminy i minerały przyjmowane na pusty żołądek są lepiej przyswajane przez organizm. Po porcji witamin czas na coś treściwego. Dobrze jest zjeść jakiś produkt z grupy węglowodanów, np: chrupkie pieczywo, tost z pełnoziarnistej mąki albo chleb razowy. Do tego konieczne jest mleko lub jego przetwory, słodzone najlepiej miodem. Jedzenie płatków zbożowych nie jest zbyt korzystne. Duża zawartość błonnika zawarta w płatkach może hamować przyswajanie wapnia z mleka. Dobrym źródłem cukrów i błonnika są dżemy i marmolady. Kanapka posmarowana odrobiną masła i powideł stanowi świetny szybki zestaw śniadaniowy.

Kromkę trzeba jeszcze tylko popić kakao lub kawą z mlekiem. Jeśli nie lubisz rano dużo jeść, zrób sobie choć sałatkę ze świeżych warzyw skropionych odrobiną oliwy. Od niej na pewno nie przytyjesz, a podając swojemu organizmowi tak dużą porcję błonnika, witamin i minerałów, przygotujesz żołądek do lepszego trawienia innych pokarmów. A jeśli nie masz rano czasu, zamiast śniadania wypij napój sporządzony z miodu, wody i soku z cytryny. Ale nie rób tego zbyt często...

Na ścieżkach życia
Dowiedz się więcej na temat: odchudzanie | diety | śniadanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy