Reklama

Dziewięć produktów, które powinnaś jeść po czterdziestce

Sprawią, że twoja skóra będzie gładsza i bardziej błyszcząca. Mają też bardzo korzystny wpływ na zdrowie!

Skóra to największy z ludzkich narządów - jej powierzchnia u dorosłego człowieka może wynosić nawet 2 metry kwadratowe. Jeśli źle się odżywiasz, nie dosypiasz, żyjesz w stresie lub przesadzasz z używkami - twoja skóra natychmiast daje wyraz temu, że w twoim organizmie dzieje się coś złego.

Z wiekiem to, co jemy, ma coraz większy wpływ na nasz wygląd. We wczesnej młodości skóra jest nawilżona i błyszcząca i nie wymaga to wielkich starań. Po 40. roku życia cera w naturalny sposób zaczyna tracić jędrność i sprężystość. Dlatego warto, byś w pożywieniu dostarczała jej tego, czego najbardziej potrzebuje. A czego potrzebuje? Wody, zdrowych tłuszczów, białka, witamin i minerałów, a także produktów bogatych w przeciwutleniacze.

Reklama

W 2012 roku na łamach medycznego pisma DermatoEndocrinology opublikowano wyniki badań wskazujące,  że pokarmem, który najskuteczniej zwalcza matową cerę, cienie pod oczami i drobne zmarszczki są warzywa i owoce. Jakie? Oto dziesięć produktów, które pomogą ci utrzymać młody wygląd po czterdziestym roku życia.

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki, czyli bataty coraz częściej goszczą na polskich stołach. I słusznie! Zawarty w nich beta-karoten jest przez nasz organizm przerabiany na witaminę A, która dodaje skórze elastyczność, blask i młody wygląd, wzmacnia odnawianie się naskórka. Bataty mają też sporo witaminy C i E - obie są naszymi sprzymierzeńcami w walce z wolnymi rodnikami.

Jagody

Bez względu na to, czy nazwiemy je jagodami czy borówkami, ten owoc jest w sezonie letnim powszechnie dostępny. Warto więc jeść go do woli - na surowo, w deserach, koktajlach i smoothie.

Jagody  są niezwykle bogate w witaminę A, C a także antocyjan, nadającym im głęboki, niebieski kolor. To silny przeciwutleniacz, który pomaga naszej skórze radzić sobie z zanieczyszczeniem powietrza, szkodliwym działaniem promieni słonecznych i innymi substancjami, które jej szkodzą.

Brokuły

Mają silne działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne. Są bogate w witaminy C i K, które sprzyjają produkcji kolagenu, a także liczne przeciwutleniacze. Zawierają też błonnik (poprawia trawienie), luteinę (sprzyja oczom i poprawia pamięć), wapń (wzmacnia kości) oraz kwas foliowy (poprawia krążenie i pracę serca).

Szpinak

Szpinak świetnie nawadnia organizm i dostarcza mu mnóstwo przeciwutleniaczy i witamin. Zawiera witaminę A (lśniące włosy, zdrowa cera), C (jędrna i promienista skóra), K (łagodzenie stanów zapalnych) i E (witamina młodości).

Jest też bogaty w żelazo (więcej tlenu w komórkach), magnez i luteinę.

Możesz go jeść na ciepło, jako dodatek do obiadu, ale także w sałatkach i formie smootnie.

Orzechy

Orzechy, a szczególnie migdały, zawierają mnóstwo witaminy E, która pomaga zwalczać niedoskonałości skóry, utrzymuje jej odpowiednie nawilżenie i chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Orzechy włoskie są z kolei bogate w kwasy omega3, które działają przeciwzapalnie i nadają skórze zdrowy wygląd i blask.

Migdały obniżają też ryzyko demencji, orzechy włoskie - chorób serca a pistacje - cukrzycy typu 2.

Czerwona papryka

Niezwykle bogata w kartenoidy, czyli przeciwutleniacze o silnym działaniu przeciwstarzeniowym. Kartenoidy - barwniki nadające warzywom czerwony i pomarańczowy kolor - mają też działanie przeciwzapalne, mogą więc ochronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i zanieczyszczeń płynących ze środowiska.

Ma też witaminę C, która sprzyja produkcji kolagenu, zwanego białkiem młodości. To właśnie zanik koleganu jest odpowiedzialny za wiotczenie skóry i pojawianie się zmarszczek.

Czerwone winogrona

Winogrona są smaczne, a prawdziwa bomba dobroczynnych składników drzemie w ich pestkach. Są one bogate w antyoksydanty, które zwalczają substancje szkodzące naszemu zdrowiu, zatrzymują młody wygląd i poprawiają ogólną prace organizmu. W pestkach znajdują się też polifenole, a szczególnie resveratrol, który łagodzi uszkodzenia komórek, zapobiega odkładaniu się cholesterolu, a także obniża ryzyko choroby nowotworowej. Udowodniono też, że resveratrol spłyca delikatne zmarszczki mimiczne i poprawia ogólny wygląd twarzy.

Awokado

Bogate w tzw. dobre tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe awokado sprawia, że skóra staje się gładsza i bardziej elastyczna. Dzięki zawartości witamin A, grupy B, C, E i K awokado pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry, odpowiedniego nawilżenia, pomaga też szybciej zwalczać ewentualne uszkodzenia i usuwać martwe komórki.

Rukiew wodna

Nazwa jest nieco egzotyczna, ale ten rodzaj sałaty możecie znaleźć w wielu polskich sklepach spożywczych, bo popularność zielonych dodatków w naszym kraju wciąż rośnie.

W liściach rukwi znajdziemy prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów: wapń, potas, magnez, fosfor, witaminy A, C, K, B1 i B2. Ze wszystkich sałat dostępnych na rynku spożywczym, właśnie rukiew wodna ma najwięcej witaminy C.

Rukiew wodna działa na skórę antyseptycznie (zwalcza drobnoustroje), wzmacnia krążenie krwi, dzięki czemu witaminy i minerały trafiają do komórek, poprawia też dotlenienie skóry. Witaminy A i C, których rukiew zawiera sporo, zwalczają wolne rodniki, poprawiają kolory skóry i spłycają delikatne zmarszczki. Poza tym, garść rukwi dodana do sałatki, wzmacnia odporność organizmu i poprawia trawienie.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | jedzenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy