Fakty na temat owoców i warzyw, o których nie masz pojęcia

Owoce i warzywa są obecne w naszej diecie od tysiącleci. Jemy je na surowo, gotowane, na chłodno, mrożone i w każdej kreatywnej kombinacji z innymi warzywami i owocami. Pijemy je w postaci soków, a nawet używamy jako dodatków poprawiających smak potraw (np. skórka pomarańczy). Są z nami od tak długiego czasu, więc istnieje na ich temat dużo informacji.

owoce i warzywa
© Photogenica

Jabłka dodają więcej energii niż kawa

pomidorki
© Photogenica

Nikt nie będzie przekonywał kawoszy, by porzucili swoją ukochaną kawę. Jednak jeśli czujesz, że brak ci energii, to do porannej kawy zjedz jabłko. Dzięki węglowodanom, witaminom i minerałom, jabłko odżywią i dodadzą energii na cały dzień.

Według prawa Stanów Zjednoczonych, pomidory to warzywa

Amerykanie spojrzą na ciebie z niedowierzaniem, jeśli oznajmisz, że pomidory to owoce, bo zawierają nasiona. Jest to prawda i wielu ludzi nie wie, że w swojej sałatce ma owoce. Jednak koło 1800 roku, Sąd Najwyższy USA zarządził, że pomidory powinny być uważane za warzywa. Chodziło o cło nakładane na warzywa, ale nie na importowane owoce. Sąd nałożył na nie podatek, gdy popyt w kraju na pomidory się zwiększył. Z botanicznego punktu widzenia pomidor to owoc, jednak prawnie to warzywo.

Cebule są bardzo zdrowe

fioletowe warzywa
© Photogenica

Z powodu cebuli możesz się rozpłakać i mieć nieświeży oddech. Mimo tego są bardzo zdrowe. Zawierają ponad 100 związków siarki, co chroni przed astmą i niektórymi odmianami raka. Cebula to warzywo podobne do pora, czosnku, szczypioru i szalotki. Mają one podobne działanie do cebuli, jednak nie zawierają aż tylu substancji odżywczych.

Szefowie kuchni chcą więcej fioletowych warzyw na naszych stołach

Ostatnio wśród szefów kuchni są popularne fioletowe warzywa. W sklepach można znaleźć fioletowe marchewki, ziemniaki, kalafior, kukurydzę i szparagi. Fioletowe warzywa zawierają antocyjany. Badania sugerują, że jest to flawonoid o właściwościach przeciwnowotworowych, który walczy również z chorobami serca, poprawia ogólne zdrowie i może nawet chronić nasze mózgi przed starzeniem się. Antocyjany można również znaleźć w jagodach.

Niesamowita skórka pomarańczowa

skórka pomarńczowa
© Photogenica

Skórka pomarańczowa zawiera cztery razy więcej błonnika niż sam owoc pomarańczy. Jedynym problemem jest to, jak znaleźć sposób na zjedzenie jej. Najlepiej wykorzystać ją do dań w formie posypki. Możesz nią posypać wiele dań, takich jak kurczak pomarańczowy z kuchni chińskiej.

Łodyga, łupina lub skóra warzyw i owoców są lepsze niż sam owoc

W większości wypadków zewnętrzna część warzywa lub owocu zawiera więcej składników odżywczych niż miąższ. To trochę przykre, gdyż miąższ jest najsmaczniejszą częścią. Jednak są sposoby na to, by wykorzystać skórki owoców i warzyw, jak w przypadku pomarańczy.