Reklama

Reklama

Fenkuł, czyli koper włoski na polskim talerzu

Fenkuł brzmi egzotycznie, pewnie dlatego wiele osób posługuje się bardziej znajomo brzmiącą nazwą tej cennej rośliny. Koper włoski to dużo więcej niż lecznicze napary. Co warto wiedzieć o jego właściwościach odżywczych i z czym łączyć apetyczną bulwę, by wydobyć wszystkie nuty smakowe? Podpowiadamy.

Fenkuł - surowiec zielarski i cenny produkt spożywczy

Rodzina selerowatych, do której należy fenkuł, to pierwsza zapowiedź nieprzeciętnej wartości odżywczej tego warzywa i ziela.

Najpopularniejszymi elementami rośliny są jej nasiona, z których chętnie korzystają miłośnicy naparów i herbatek ziołowych oraz apetyczna, biała lub jasnozielona bulwa. Warto wiedzieć, że niemal cała roślina jest jadalna.

Jak wygląda fenkuł?

Z sercowatej w kształcie bulwy wyrastają jasnozielone łodygi zwieńczone charakterystycznymi, pierzastymi listeczkami. Listki fenkułu do złudzenia przypominają kształtem lubiany przez Polaków koperek. Gdy koper włoski zakwita, pokrywają go drobne, białe kwiatki. W nich znajdują się cenne nasiona. Białe kwiaty fenkułu mogą być ciekawym dodatkiem do sałatek. Są jadalne.

Reklama

Zobacz również: O tej porze "naładujesz się" witaminą D

Fenkuł - zacznijmy od kuchni

Słodkawa bulwa fenkułu ma charakterystyczną anyżową nutkę, co jest zasługą wysokiej zawartości olejków lotnych. Zapach świeżego, dojrzałego fenkułu czuć z daleka. Dla jednych to walor, dla innych mankament. Trudno z tym dyskutować. Nikt jednak nie ma wątpliwości co do nieprzeciętnej wartości odżywczej rośliny. Z jego nasion można przyrządzić delikatny napar, który sprawdzi się zarówno w wersji ciepłej, jak i schłodzonej. W upalnym dniu można dorzucić do przestudzonego naparu kilka kostek lodu i raczyć się domową, ziołową wersją mrożonej herbatki.

Jak wykorzystać bulwę fenkułu?

Bulwa może być spożywana na surowo - dostarczy nam wówczas najwięcej składników odżywczych, ale roślina nadaje się też do obróbki termicznej. Fenkuł można gotować, grillować, dusić, smażyć. Dopełni smak wymyślnych sałatek. Warto dodać go do dań z ryżem, makaronem, serami, owocami morza, a także mięsnych. Wydobędzie nowe nuty smakowe i usprawni trawienie. Łodygi fenkułu mogą być dobrym dodatkiem do zup i sosów, kwiaty do sałatek.

Zobacz również: Nowe uzdrowisko w Małopolsce. Jedyne takie miejsce w Europie

Propozycja sałatki z fenkułem w roli głównej

Składniki:

- bulwa i kwiaty fenkułu,

- 200 gramów makaronu razowego,

- 100 gramów sera pleśniowego,

- 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek,

- 2 duże pomidory malinowe,

- sok z połówki cytryny.

- łyżka czarnuszki i łyżka białego sezamu.

Sposób przygotowania:

Ugotowany al dente i przestudzony makaron wkładamy do dużej szklanej miski. Ser i warzywa kroimy na niedbałe, małe kawałki. Oliwki, według uznania, można zostawić w całości. Łączymy wszystko z makaronem, dodajemy czarnuszkę, sezam i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i ozdabiamy białymi kwiatami fenkułu.

Fenkuł - straw to!

Zarówno napary z kopru włoskiego, jak i obecna w posiłku bulwa fenkułu pomoże go strawić i zapobiec ewentualnym kłopotom metabolicznym. Napar warto zaparzyć, gdy pojawiają się wzdęcia, kolka i bóle brzucha, zwłaszcza w wyniku przejedzenia.

Te właściwości fenkułu wynikają nie tylko z bogactwa naturalnego włókna roślinnego (błonnika), ale też wspomnianych już olejków lotnych. To one odpowiadają za anyżowy aromat i posmak bulwy i to one są prawdziwym katalizatorem metabolicznym.

Fenkuł pomaga radzić sobie ze zgagą i sprzyja odbudowaniu zaburzonej mikrobioty jelitowej.

Zobacz również: Ile trzeba dodać soli do ogórków małosolnych?

Fenkuł dla pięknej sylwetki

Fenkuł powinien znaleźć stałe miejsce w diecie osób dbających o prawidłową masę ciała. Jest niskokaloryczny, a dzięki bogactwu błonnika - sycący.

Zawarty w roślinie błonnik usprawnia metabolizm cukrów i tłuszczów. Fenkuł jest warzywem rekomendowanym dla diabetyków i osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Fenkuł w starciu z wolnymi rodnikami

Dzięki wysokiej zawartości składników aktywnych biologicznie fenkuł ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Skutecznie nokautując toksyczne działanie wolnych rodników, chroni przed rozwojem wielu chorób, w tym miażdżycy, cukrzycy i nowotworów. Warto mieć go pod ręką w sezonie infekcyjnym. Zarówno bulwa, jak i ciepłe napary z nasion kopru włoskiego pomogą złagodzić objawy i skrócić czas trwania choroby, zwłaszcza jeśli przebiega z kaszlem. Fenkuł rozrzedza wydzielinę i ułatwia odkrztuszanie. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: fenkuł | koper włoski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy