Geranium - właściwości i zastosowanie
Ziele to potocznie zwane anginką warto mieć na parapecie. Jest łatwe w uprawie i ma wiele prozdrowotnych właściwości. I choć niektórzy nie lubią jego specyficznego zapachu, który najlepiej czuć po potarciu szorstkiego listka, warto docenić korzyści, jakie geranium może przynieść dla naszego zdrowia.

Składniki
Właściwości geranium
Pokrywające listki geranium włoski posiadają gruczoły z olejkami eterycznymi o cytrynowo-różanym zapachu. Cenne składniki olejków to m.in. geraniol, cytroelol, pinen oraz gorczyce, garbniki, flawonoidy, alkaloidy, różne kwasy organiczne i witamina C.
To im geranium zawdzięcza swoje właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, odkażające i przeciwbólowe.
Składniki
Olejki eteryczne zawarte w liściach odstraszają również komary. Umieszczone w szafie woreczki z suszonym zielem ochronią zaś ubrania przed molami.
Składniki
Z kilku zmiażdżonych liści geranium można przygotować okład na ból głowy, reumatyczny czy nerwobóle.
Włożony do ucha lekko zgnieciony liść geranium złagodzi ból związany z infekcją.
Składniki
Napar z geranium
Kilka świeżych liści geranium zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem przez 20 minut, a następnie odcedź.
Przestudzony napar warto wykorzystać do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych, przy bólu zęba lub gardła. Można nasączyć nim gazę i przykładać na odleżyny, czyraki, egzemę lub przemywać nim chorą skórę.
Składniki
Nalewka z geranium
4 łyżki drobno pokrojonych listków wraz z łodyżkami wsyp do butelki z ciemnego szkła. Zalej 0,5 l wódki, odstaw na 10 dni. Codziennie wstrząśnij buteleczką.
Nalewka (20-30 kropli) dodana do herbaty działa wzmacniająco i przeciwzapalnie przy infekcjach. Można ją wcierać w bolące stawy, wcześniej rozcierając ją w dłoniach.