Gorczyca biała: Kuleczki dla zdrowia
Przemysł spożywczy chętnie wykorzystuje gorczycę białą. To ona jest głównym składnikiem musztard, marynat i dressingów, nie może jej zabraknąć w kiszonkach i zalewach, które konserwują żywność. Warto przyjrzeć się bliżej tej niepozornej roślinie. Gorczyca biała jest tania i powszechnie dostępna, a co najważniejsze - ma szereg korzyści dla zdrowia.
Wyraziste żółte kwiaty gorczycy białej rzucają się w oczy, jednak powszechnie wykorzystywanym, zarówno w przemyśle spożywczym, jak i ziołolecznictwie, surowcem są jej białe nasiona. Bardziej popularne od nasion gorczycy czarnej i sarepskiej, nasiona białej są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych.
Znajdziemy z nich liczne olejki eteryczne, glikozydy, sole mineralne, białka i pożądane dla zdrowia kwasy tłuszczowe, z wyraźną przewagą omega-9 w postaci kwasu oleinowego i unikatowego, bo występującego tylko w nasionach rzepaku i gorczycy - kwasu erukowego.
Nasiona gorczycy wspierają procesy metaboliczne na wielu etapach. Zarówno tych, które zachodzą w żołądku, jak i w jelitach. Powinny mieć je pod ręką osoby z delikatnym przewodem pokarmowym, a także te, które czeka obfita uczta. Wszak nic tak skutecznie nie zabija przyjemności jedzenia, jak niestrawność.
Gorczyca chroni układ pokarmowy. Zawarte w jej nasionach śluzy tworzą warstwę ochronną dla śluzówek żołądka, zabezpieczając je przed podrażnieniami. Pomagają ograniczać stany zapalne, łagodzą dyskomfort i ból.
Przy zaawansowanych problemach żołądkowych, głównie nadkwasocie, wrzodach i nawracających stanach zapalnych, współczesna fitoterapia rekomenduje stosowanie wyciągów z nasion białej gorczycy. Analogicznie w przypadku stanów zapalnych jelit - najwięcej korzyści przyniosą wyciągi z nasion.
Z kolei przy kłopotach ze spowolnionym metabolizmem i zaparciami, zaleca się zjadanie nasion gorczycy. Pobudzają trawienie i spulchniają masy kałowe. Mają delikatne działanie przeczyszczające. Stymulując wydzielanie soków żołądkowych, pomogą uporać się z dyskomfortem trawiennym, niestrawnością i brakiem łaknienia.
Nasiona gorczycy mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, co wykorzystywała medycyna ludowa. Miłośnicy naturalnych rozwiązań wciąż zachęcają do sięgania po gorczycę, zwłaszcza przy bólach reumatycznych i kłopotach z zatokami. Przynosi ulgę, gdy jest stosowana zewnętrznie. Jak skorzystać z przeciwbólowych właściwości gorczycy? Wystarczy wsypać nasiona do płóciennych woreczków, podgrzać je w piekarniku i obłożyć bolące miejsca.
Nie bez powodu olejek z gorczycy jest wykorzystywany do produkcji plastrów stosowanych na bóle reumatyczne i maści o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbólowym.
Gorczyca biała - inne korzyści dla zdrowia:
- z uwagi na bogactwo potasu, nasiona gorczycy mają korzystny wpływ na pracę serca i całego układu sercowo-naczyniowego, sprzyjają obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi;
- nasiona obecne w jadłospisie pomogą w normalizacji poziomu glukozy we krwi;
- ze względu na zawartość związków eterycznych, nasiona gorczycy mają działanie rozgrzewające i napotne;
- gorczyca działa moczopędnie;
- obecny w nasionach gorczycy fosfor wzmacnia zęby i kości;
- dzięki zawartości niacyny, gorczyca sprzyja pracy systemu nerwowego;
- poprawiając funkcje metaboliczne, wspiera trawienie ciężkostrawnych dań, dlatego dodatek musztardy do potraw mięsnych jest zalecany nie tylko ze względów smakowych;
- olejek z gorczycy pobudza wzrost włosów i zapobiega łysieniu.
Najlepszy, jak zawsze, jest umiar. Spożywana w nadmiarze gorczyca, zamiast pomóc, będzie szkodzić. Duże dawki mogą być przyczyną kłopotów w obrębie dróg moczowych i nerek. Osoby, które mają kłopoty z tarczycą nie powinny spożywać gorczycy. Jej nasiona zawierają substancje wolotwórcze.
Szczególną ostrożność w spożywaniu gorczycy powinny zachować kobiety ciężarne. Gorczyca, zwłaszcza jeśli jest spożywana w dużych ilościach, może skutkować przekrwieniem macicy, a nawet poronieniem.
Zobacz także:
Ból brzucha. Lokalizacja mówi wiele o stanie zdrowia!
O czym świadczy zmiana koloru moczu?
***