Reklama

Imbir i jego drogocenne działanie

Pochodzący z południowo-wschodniej Azji imbir ma dość długą historie. Na pewno znany jest jako jedna z najstarszych przypraw leczniczych na świecie. Wysoko ceniony i rozchwytywany przez ludność ówczesnych cywilizacji zamieszkującej tereny Azji Środkowej pomógł pozbyć się wielu uporczywych schorzeń i dolegliwości. Tradycyjnie stosowany jest w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowych, biegunce, chorobie lokomocyjnej, bólu brzucha, kolce, niestrawności, wzdęciach, mdłościach, migrenach, infekcjach górnych dróg oddechowych oraz wielu innych schorzeń, które dotykają nas każdego dnia. Współczesne badania dowiodły, że imbir jest doskonałym przeciwutleniaczem oraz ma wiele właściwości przeciwzapalnych.

Imbir na mięśnie i zapalenie stawów

Często mówi się, że imbir stosowany jest w medycynie ludowej, jednak zostało naukowo udowodnione, że może on złagodzić ból mięśni oraz pomóc przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Imbir można również spożywać w celu zapobiegania oraz łagodzenia objawów przeziębienia i grypy, ponadto imbir stabilizuje poziom cukru we krwi i zmniejsza poziom złego cholesterolu. Przy tak wielu właściwościach leczniczych imbiru należy się zastanowić, w jaki sposób najlepiej go przygotować, aby zapewnić sobie jak najlepsze rezultaty. Warto spróbować przygotować napój z imbiru, który jest nie tylko pyszny ale i bardzo zdrowy!

Reklama

Przepis na napój z imbiru

Składa się on z następujących składników:

- 200 gram obranego i drobno posiekanego imbiru

- kilka plasterków cytryny

- 450 ml filtrowanej wody

- kilka kropli soku z limonki

- 225 gram cukru trzcinowego

- 115 ml wody gazowanej

Sposób przygotowania

Filtrowaną wodę zagotować w garnuszku z dodatkiem posiekanego imbiru, następnie gotować na małym ogniu przez dodatkowe 5 minut. Po upływie zalecanego czasu odstawić wodę z imbirem na 20 minut, aby wystygł. W osobnej misce wymieszać pół szklanki soku z imbiru z pozostałymi składnikami. Teraz bez przeszkód możemy cieszyć się smakiem pysznego napoju.

Poprzez spożywanie imbiru w postaci napoju, czy też jako dodatek do herbaty, potraw na ciepło, czy wielu innych możemy pomóc załagodzić wiele dolegliwości, takich jak:

- Ból i stan zapalny

- Zapalenie stawów

- Przeziębienie lub grypa

- Podrażnienie przewodu pokarmowego

- Wzdęcia

- Wysoki poziom cholesterolu

- Wahający się poziom cukru we krwi

Imbir od wieków stosowany jest w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości, dlatego też śmiało możemy korzystać z jego dobrodziejstwa!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy