Imbir: Wspomaga nasze zdrowie

Oto pięć powodów, dla których powinniśmy sięgać po imbir.

Warto go mieć w kuchni i używać do wypieków i naparów
Warto go mieć w kuchni i używać do wypieków i naparów 123RF/PICSEL

1. Wspiera procesy metaboliczne: nie tylko pobudza wydzielanie śliny, ale wspiera też żołądek w produkcji soków trawiennych; działa ponadto żółciopędnie, a także rozkurczowo na śluzówki jelit, dzięki czemu pomaga łagodzić wzdęcia.

2. Łagodzi mdłości, stąd jest szczególnie rekomendowany kobietom ciężarnym i osobom cierpiącym na chorobę lokomocyjną.

3. Wspomaga apetyt, dlatego może być asem w rękawie dla rodziców niejadków. Jest pomocny w żywieniu osób w wieku podeszłym, które z uwagi na liczne schorzenia i przyjmowane środki farmakologiczne również borykają się z brakiem apetytu.

4. Zalecany jest po narkozie i chemioterapii jako środek przeciwwymiotny.

5. Od wieków stosowany jest przy przeziębieniu, na przykład jako dodatek do herbaty, ewentualnie drobno pokrojony korzeń zalany wrzątkiem i posłodzony naturalnym sokiem z malin lub miodem

Zobacz więcej

Zimą czarna herbata idealnie komponuje się z imbirem, kardamonem i czarnym pieprzem. Rozgrzewa i podnosi odporność organizmuNewseria Lifestyle/informacja prasowa
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?