Reklama

Jagoda kamczacka: Jakie ma właściwości?

Jagoda kamczacka posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości i pomaga w walce z różnymi schorzeniami. Ma duży wpływ na nasze samopoczucie i wspiera odporność, chroniąc nasz organizm przed atakiem bakterii i wirusów. Ponadto jej uprawa jest prosta i nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych. Z owoców tych powstają pyszne przetwory: soki czy nalewki. Jakie właściwości ma jagoda kamczacka? Co można z niej zrobić? Dowiesz się z tego artykułu.

Jak wygląda jagoda kamczacka?

Jagoda kamczacka należy do grupy roślin długowiecznych i może dożyć nawet 35 lat! Krzew pochodzi z terenów wschodniej Azji i ma dwie odmiany botaniczne. Pierwsza z nich to suchodrzew silny i dorasta do dwóch metrów wysokości.

Natomiast kolejny z nich o nazwie suchodrzew kamczacki jest nieco niższy i osiąga maksymalną wysokość półtora metra wysokości. Kwiaty jagody kamczackiej są kremowe i posiadają dzwonkowaty kształt, pojawiają się w kwietniu. Owoce tego krzewu są barwy fioletowo-granatowej i mają walcowaty kształt: występują w okresie od połowy maja do końca czerwca.

Reklama

Jagoda kamczacka: Właściwości zdrowotne

Jagoda kamczacka posiada wiele właściwości prozdrowotnych, ponieważ to bogate źródło cennych witamin i minerałów. Witamina C znajdująca się w tym owocu jest naturalnym przeciwutleniaczem, który chroni nasz organizm przed atakiem bakterii i wirusów, dodatkowo wzmacniając układ immunologiczny.

Kolejnym ważnym składnikiem są witaminy z grupy B, które mają niebagatelny wpływ na układ nerwowy. Ich niedobór może skutkować obniżonym nastrojem i chronicznym zmęczeniem. W tym miejscu również warto wspomnieć o żelazie, które bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i zapobiega rozwojowi anemii.

Jagoda kamczacka: Choroby serca i układu krążenia

Owoc ten zawiera cenną miedź, która zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia. Ponadto częste spożywanie jagód kamczackich reguluje poziom glukozy we krwi i przyspiesza metabolizm. Dzięki temu w tkance tłuszczowej nie odkłada się zły cholesterol, który zwiększa możliwość wystąpienia zawału serca lub miażdżycy.

Jagoda kamczacka: Wzmacnia wzrok

Kolejnym ważnym składnikiem znajdującym się w jagodzie kamczackiej jest witamina A. Zapobiega ona rozwojowi zaćmy, dlatego zaleca się jedzenie tych owoców osobom w podeszłym wieku. Ponadto ten antyoksydant usprawnia działanie siatkówki oka i wpływa na ostrość widzenia po zmroku. Niedobory witaminy A mogą doprowadzić do kurzej ślepoty!

Jagoda kamczacka: Ochrona przed stresem antyoksydacyjnym

Jagoda kamczacka zawiera dużą ilość antyoksydantów, które hamują negatywny wpływ stresu oksydacyjnego na organizm. Ten natomiast przyczynia się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Przeciwutleniacze stymulują konkretne obszary mózgu i spowalniają starzenie się neuronów oraz usprawniają pamięć.

Jagoda kamczacka: Ochrona przed promieniowaniem UV

Z racji tego, że jagody kamczackie zawierają związki o nazwie antocyjany, ich spożywanie chroni nas przed szkodliwym działaniem promieni UV. Przeciwutleniacze zapobiegają utlenianiu lipidów i spowalniają proces starzenia się skóry. Ponadto płaszcz lipidowy skóry osłania ją przed promieniowaniem słonecznym.

Jagody kamczackie: Co można z nich zrobić?

Owoce jagody kamczackiej mają wiele zastosowań w kuchni: można z nich przygotować dżem, nalewkę czy sok. Ponadto wykorzystuje się je do wyrobu jogurtów, alkoholi, czy słodyczy. Jak przygotować przetwory z jagody kamczackiej? Oto przepis na nalewkę z jagód kamczackich:

Lista składników:

  • kilogram owoców jagody kamczackiej,
  • litr wódki
  • 750 gramów cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umieść w kilku dużych słoikach, mniej więcej do połowy jego wysokości.
  2. Zalej wódką i dobrze zakręć, a następnie odstaw w suche i ciemne miejsce na sześć tygodni.
  3. Po upływie czasu przecedź mieszankę, a potem przelej do butelek, szczelnie zamknij i odstaw na miejsce.
  4. Jagody natomiast umieść z powrotem w słoiku i zasyp cukrem, słój zakręć i odstaw na kolejne dwa tygodnie w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsaj słojem, aby cukier rozpuścił się w całości.
  5. Potem syrop owocowy połącz z nalewką i dokładnie wymieszaj. Gotowy produkt przelej do butelek i odłóż do leżakowania na około dwa miesiące.

Zobacz też:

Bób: Wszystko, co trzeba o nim wiedzieć

Kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają ciśnienie. Naukowcy: wystarczą trzy gramy dziennie 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy