Reklama

Jajka z majonezem: Nie takie złe, jak je malują?

Jajka w majonezie to przysmak, który kojarzymy głównie ze świętami wielkanocnymi, ale często pojawiają się na naszych stołach również przy okazji Bożego Narodzenia. Jakiś czas temu znalazły się na cenzurowanym ze względu na dużą ilość kalorii i cholesterolu. Czy naprawdę są niezdrowe?

Jedno jajko to około 150 kcal, a łyżka majonezu to kolejne 100. Razem daje to tyle samo co 110 truskawek albo 8 dużych pomidorów. Nic dziwnego więc, że uwielbianą przez Polaków przekąska, czyli jajka z majonezem, nazywa się prawdziwą bombą kaloryczną i wrogiem dla naszego zdrowia.

Od niedawna jednak dietetycy patrzą na nią nieco łaskawszym okiem. Szczególnie jeśli chodzi o ten ważniejszy jej element, czyli jajka. Według aktualnych zaleceń, osoby zdrowe bez obaw mogą jeść 10 jaj tygodniowo. Mało tego, produkt ten jest mocno rekomendowany.

Reklama

Jajka to skondensowana dawka witamin i składników odżywczych. W końcu jest zalążkiem żywego organizmu, musi więc zawierać odpowiednio dużo białka, tłuszczów czy minerałów. Jest bogate przede wszystkim w witaminy A, B, D oraz E. Posiada też odpowiednie dla nas aminokwasy, żelazo i luteinę.

Co z cholesterolem? W jajkach jest go naprawdę sporo, przez co osoby starsze i z wysokim poziomem cholesterolu we krwi muszą uważać. W ich wypadku rekomendowana liczba jajek to od 2 do 4 tygodniowo. Z drugiej strony eksperci podkreślają, że cholesterol to budulec błon komórkowych.

Czytaj więcej: Jeden błąd i cała sałatka jarzynowa do kosza. Pamiętaj, zanim dodasz majonez

Nieco gorzej jest z majonezem. Choć i tutaj są pewne plusy. Tłuszcze zawarte w majonezie zwiększają przyswajalność witamin (między innymi tych, które dostarczamy do organizmu wraz z jajkami). To oczywiście nie zmienia faktu, iż jest to produkt wysokokaloryczny. Jedna łyżeczka to około 100 kcal i dwa gramy tłuszczu. 

Zdrowym wyjściem może być ograniczenie ilości majonezu lub wypróbowanie wersji light, która zawiera mniej więcej połowę kalorii w porównaniu do postaci klasycznej. Przy tym ostatnim warto czytać etykiety.

Czytaj więcej: Dodaj łyżkę tego produktu do jajecznicy. Zachwyci smakiem! 

To, że na słoiku widnieje informacja o obniżonej zawartości tłuszczu, nie znaczy od razu, że mamy do czynienia z czymś jednoznacznie zdrowym. Tego typu produkty często mają więcej węglowodanów i konserwantów niż pełnotłuszczowe. Należy również pamiętać, że mniej tłuszczu nie czy z majonezu light produktu niskokalorycznego. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama