Jak chronić wątrobę przed stłuszczeniem?
Niewielką ilość tłuszczu w jej okolicach ma każdy i jest to normalne. Ale gdy robi się go za dużo, zaczynają się poważne problemy.
Współczesny tryb życia i dieta nie służą wątrobie. Jej stłuszczenie dotyka nawet nastolatki! O jego wczesnej postaci mówimy wtedy, kiedy komórki tłuszczu stanowią więcej niż 5 proc. tego narządu.
Jeśli ilość tłuszczu będzie rosnąć, rozwinie się stan zapalny. To prowadzi do uszkadzania komórek i powstawania blizn w miąższu wątroby. Gdy choroba będzie postępować, może doprowadzić nawet do nowotworu lub marskości.
Wątroba słabo sygnalizuje swą słabość
Jej powiększenie może wywoływać dyskomfort i pobolewanie po prawej stronie w nadbrzuszu. A także zmęczenie, pogorszenie apetytu, spadek wagi.
Gdy pojawia się zażółcenie skóry i białek oczu, wodobrzusze i skłonności do krwawienia z nosa i dziąseł, to znak, że jest naprawdę chora.
Nie masz objawów? Zmierz talię. Jeśli obwód brzucha przekracza w pasie 80 cm, to znaczy, że masz nadwagę (powyżej 88 cm - otyłość). A one to główne powody problemu. Jedna trzecia osób z nadwagą ma stłuszczoną wątrobę. Wśród otyłych odsetek ten sięga 90 proc.! Zwłaszcza, jeśli tłuszcz przyrasta głównie w pasie.
Wątroba umie się regenerować
Jeśli jej pomożesz, uleczy się sama - przynajmniej na pierwszym etapie choroby. Przede wszystkim zmień dietę. Usuń z niej alkohol - całkowicie! Zdecydowanie zmniejsz ilość rafinowanych węglowodanów - wszystkiego, co z białej mąki.
Do odstawki powinien iść też cukier - wzmaga kumulowanie się komórek tłuszczu w wątrobie! Niewskazane jest spożywanie potraw tłustych, zwłaszcza tłuszczy zwierzęcych. Leczniczo działa dieta niskokaloryczna. Pełna warzyw i niesłodkich owoców, z dodatkiem produktów pełnoziarnistych i zdrowego tłuszczu - z orzechów, awokado, słonecznika, siemienia lnianego.
Awokado zwalnia proces odkładania tłuszczu w wątrobie! Wskazane są pokarmy o wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika, np. fasole. Czerwone mięsa (wołowina, wieprzowina) lepiej zastąpić jasnymi i chudymi, np. kurczakiem, indykiem.
Często jeść soję i ryby. Zwłaszcza morskie - ich tłuszcz przeciwdziała stanom zapalnym wątroby i zmniejsza w niej ilość złych lipidów. Brokuły i tofu zapobiegają gromadzeniu przez nią nowych komórek tłuszczowych. Włoskie orzechy usprawniają pracę stłuszczonej wątroby. Pokarmy bogate w witaminę E (np. ziarno słonecznika) chronią komórki przed dalszym zniszczeniem. Podobnie działa bogaty w białko odtłuszczony nabiał.
Koniecznie zrób badanie krwi
Stłuszczenie wątroby może być wynikiem innych chorób lub zaburzeń metabolicznych. Koniecznie skontroluj poziom cukru i wrażliwość tkanek na insulinę. Cukrzyca typu 2 oraz insulinooporność prowadzą do problemów z przemianą materii i niemalże gwarantują odkładanie się tłuszczu w wątrobie. Im wyższy poziom cukru i/lub insuliny we krwi, tym większa skłonność do tego, by tłuszcz trafiał właśnie do wątroby.
Sprawdź poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jeśli okażą się za wysokie, trzeba zacząć leczenie. Nie tylko z tego powodu, że prowadzą do chorób serca i naczyń. Także dlatego, że im więcej tłuszczu krąży we krwi, tym więcej trafia go do wątroby i tam się odkłada.