Reklama

Jak chronić wątrobę przed stłuszczeniem?

Niewielką ilość tłuszczu w jej okolicach ma każdy i jest to normalne. Ale gdy robi się go za dużo, zaczynają się poważne problemy.

Współczesny tryb życia i dieta nie służą wątrobie. Jej stłuszczenie dotyka nawet nastolatki! O jego wczesnej postaci mówimy wtedy, kiedy komórki tłuszczu stanowią więcej niż  5 proc. tego narządu. 

Jeśli ilość tłuszczu będzie rosnąć, rozwinie się stan zapalny. To prowadzi do uszkadzania komórek i powstawania blizn w miąższu wątroby. Gdy choroba będzie postępować, może doprowadzić nawet  do nowotworu lub marskości.

Wątroba słabo sygnalizuje swą słabość

Jej powiększenie może wywoływać dyskomfort i pobolewanie po prawej stronie w nadbrzuszu. A także zmęczenie, pogorszenie apetytu, spadek wagi. 

Reklama

Gdy pojawia się zażółcenie skóry i białek oczu, wodobrzusze i skłonności do krwawienia z nosa i dziąseł, to znak, że jest naprawdę chora. 

Nie masz objawów? Zmierz talię. Jeśli obwód brzucha przekracza w pasie 80 cm, to znaczy, że masz nadwagę (powyżej 88 cm - otyłość). A one to główne powody problemu. Jedna trzecia osób z nadwagą ma stłuszczoną wątrobę. Wśród otyłych odsetek ten sięga 90 proc.! Zwłaszcza, jeśli tłuszcz przyrasta głównie w pasie.

Wątroba umie się regenerować

Jeśli jej pomożesz, uleczy się sama - przynajmniej na pierwszym etapie choroby. Przede wszystkim zmień dietę. Usuń z niej alkohol  - całkowicie! Zdecydowanie zmniejsz ilość rafinowanych węglowodanów - wszystkiego, co z białej mąki. 


Do odstawki powinien iść też cukier - wzmaga kumulowanie się komórek tłuszczu w wątrobie! Niewskazane jest spożywanie potraw tłustych, zwłaszcza tłuszczy zwierzęcych. Leczniczo działa dieta niskokaloryczna. Pełna warzyw i niesłodkich owoców, z dodatkiem produktów pełnoziarnistych i zdrowego tłuszczu - z orzechów, awokado, słonecznika, siemienia lnianego. 

Awokado zwalnia proces odkładania tłuszczu w wątrobie! Wskazane są pokarmy o wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika, np. fasole. Czerwone mięsa (wołowina, wieprzowina) lepiej zastąpić jasnymi i chudymi, np. kurczakiem, indykiem. 

Często jeść soję i ryby. Zwłaszcza morskie - ich tłuszcz przeciwdziała stanom zapalnym wątroby i zmniejsza w niej ilość złych lipidów. Brokuły i tofu zapobiegają gromadzeniu przez nią nowych komórek tłuszczowych. Włoskie orzechy usprawniają pracę stłuszczonej wątroby. Pokarmy bogate w witaminę E (np. ziarno słonecznika) chronią komórki przed dalszym zniszczeniem. Podobnie działa bogaty w białko odtłuszczony nabiał.

Koniecznie zrób badanie krwi 

Stłuszczenie wątroby może być wynikiem innych chorób lub zaburzeń metabolicznych. Koniecznie skontroluj poziom cukru i wrażliwość tkanek na insulinę. Cukrzyca typu 2 oraz insulinooporność prowadzą do problemów z przemianą materii i niemalże gwarantują odkładanie się tłuszczu w wątrobie. Im wyższy poziom cukru i/lub insuliny we krwi, tym większa skłonność do tego, by tłuszcz trafiał właśnie do wątroby. 

Sprawdź poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jeśli okażą się za wysokie, trzeba zacząć leczenie. Nie tylko z tego powodu, że prowadzą do chorób serca i naczyń. Także dlatego, że im więcej tłuszczu krąży we krwi, tym więcej trafia go do wątroby i tam się odkłada. 


Dobry Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: wątroba | nadwaga | zdrowie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy