Jak dieta wegańska może wpłynąć na Twoje ciało?
Weganizm to dieta, która oparta jest na roślinach, eliminuje spożywanie mięsa, nabiału oraz wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Od 2008 roku w samej tylko Wielkiej Brytanii odnotowano 350-procentowy wzrost liczby wegan. Skąd to nagłe zainteresowanie roślinną kuchnią? Motywacje ludzi są zróżnicowane, ale głównie obejmują obawy o dobro zwierząt, planety czy też chodzi o względy religijne.
Coraz więcej osób szuka zdrowszej alternatywy odżywiania. Badania sugerują, że weganizm może mieć korzyści zdrowotne, jeśli dieta zostanie dobrze zaplanowana. Dla tych, którzy przez większość życia jedli mięso i produkty mleczne, rozpoczęcie diety roślinnej może prowadzić do istotnych zmian w organizmie.
Pierwszą rzeczą, którą może zauważyć osoba rozpoczynająca dietę wegańską, jest pobudzenie energetyczne spowodowane usunięciem z diety przetworzonego mięsa na korzyść owoców, warzyw i orzechów. Produkty te poprawiają poziom witamin, składników mineralnych i błonnika, a planowanie racjonalnych posiłków niweluje spożywanie niezdrowych, szybkich przekąsek. Dzięki temu poziom energii jest cały czas na stałym poziomie.
Negatywnymi skutkami mogą być wzdęcia, gazy i rozregulowana przemiana materii. Dzieje się tak przez zwiększoną ilość błonnika, który znajduje się w wielu produktach pochodzenia roślinnego. Jednak po kilku tygodniach niedogodności znikają, a organizm przyzwyczaja się do nowej sytuacji.
Po 3-6 miesiącach stosowania diety problemy z cerą i trądzikiem mogą znacząco zniknąć. Trzeba jednak uważać na zapasy witaminy D, której weganie pozbawiają się w momencie rezygnacji z mięsa. Witamina D odpowiada za utrzymanie zdrowych kości, zębów i mięśni, a jej niedobór wiąże się z chorobami serca, migrenami, depresją a nawet rakiem. Dlatego warto uzupełniać ją za pomocą dostępnych na rynku suplementów.
W ciągu kilku miesięcy dobrze zbilansowana dieta wegańska, która ma niską zawartość soli i przetworzonej żywności, może mieć imponujące korzyści dla układu krążenia, pomagając w zapobieganiu chorobom serca, udarowi i zmniejszając ryzyko cukrzycy. Ponieważ spożycie substancji odżywczych takich jak żelazo, cynk i wapń jest zmniejszone na diecie wegańskiej, nasze ciała lepiej wchłaniają je z jelita. Jednak nie u każdego może to być wystarczające. Wtedy ponownie warto sięgnąć po suplementy.
Po roku na diecie wegańskiej zapasy witaminy B12 mogą ulec wyczerpaniu. Jest ona składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania krwi i komórek nerwowych. Można ją znaleźć tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Objawy niedoboru witaminy B12 obejmują duszność, wyczerpanie, słabą pamięć i mrowienie w dłoniach i stopach. Niedoborom witaminy B12 można łatwo zapobiec, spożywając trzy porcje wzbogaconej żywności dziennie lub przyjmując suplement, ale dostarczanie jej jest bardzo ważne, ponieważ każdy niedobór neguje korzyści diety wegańskiej na rzecz chorób serca i udaru mózgu oraz może spowodować stałe uszkodzenia mózgu.
Kilka lat później nawet nasze kości zaczną zauważać zmianę. Nasz szkielet jest magazynem minerałów i do 30. roku życia możemy wzbogacać go minerałami z naszej diety. Po przekroczeniu granicy trzydziestu lat nasze kości nie mogą już wchłaniać składników mineralnych, a więc uzupełnienie wapnia w młodości ma zasadnicze znaczenie. Po 30. roku życia organizm pobiera wapń z szkieletu, zatem jeśli nie uzupełnimy wapnia w naszej krwi poprzez naszą dietę, nasze kości staną się kruche i słabe. Warzywa bogate w wapń takie jak jarmuż i brokuły mogą chronić kości. Niestety wielu wegan nie spełnia wymagań dotyczących wapnia i istnieje 30 proc. większe ryzyko złamań wśród wegan w porównaniu z wegetarianami i wszystkożernymi. Wapno na bazie roślin jest również trudniejsze do wchłonięcia, dlatego zaleca się suplementy lub dużo wzbogaconej żywności. Rozważając dietę wegańską na dłuższy okres czasu, równowaga jest kluczowa. Dobrze zbilansowana może przynieść duże korzyści zdrowotne, jednak jeżeli wskazówki dotyczące zdrowia zostaną zbagatelizowane, organizm da o sobie znać.