Reklama

Jak leczyć opryszczkę i zajady

Widoczne na nich zmiany to nie tylko problem estetyczny – mogą świadczyć o zaburzeniach w organizmie

Najczęstsze z nich to spierzchnięte wargi, zajady, opryszczka. Jeśli nawracają, a domowe kuracje nie pomagają, trzeba iść do lekarza.

Spierzchnięte wargi


Przyczyna: wysuszenie przez silny wiatr, zimne lub suche i gorące powietrze, a także zapalenie błony śluzowej żołądka i choroby z gorączką. To częsta dolegliwość pań w okresie menopauzy. Gdy wargi są suche, odruchowo je oblizujemy, a parowanie śliny przyspiesza wysychanie. Skóra pierzchnie, pęka, drobne ranki mogą krwawić.

Co robić? Skóra na wargach jest delikatna. Nie ma w niej gruczołów łojowych ani melaniny (barwnika chroniącego skórę przed pro- mieniami UV). Dlatego trzeba ją natłuszczać kremem do ust z wit. A lub . Pomocna jest maseczka z miodu, oliwy lub płatków owsianych.

Reklama

Trzeba jeść produkty bogate w wit. A (brokuły, dynia, marchew, morele, pomarańcze, pomidory, seler, oleje roślinne, ryby, wątróbka) i wit. B (orzechy arachidowe, drożdże, kasza gryczana, orzechy włoskie i laskowe, migdały, kalafior, jajka, pomidory).

Zajady

Przyczyna: zakażenia bakteryjne, grzybicze, niedobór wit. B, żelaza czy cynku, spadek odporności. Czasem towarzyszą cukrzycy, anemii, zespołowi zaburzonego wchłaniania, zakażeniu wirusem HIV. Zmiany w kącikach ust są zaczerwienione, bolesne, pękają, czasem krwawią. Na pęknięciach tworzą się strupy, które łatwo podrażnić, np. przy .

Co robić? Gojenie przyspiesza smarowanie zmienionych miejsc kremem antyseptycznym. Można też spróbować preparatów z pastą cynkową czy z allantoiną (przyspiesza gojenie ran i regenerację naskórka). Są preparaty do ust zawierające klotrimazol i chlorchinaldol. Trzeba też zadbać o dietę bogatą w produkty zawierające witaminę B2 (mleko, jaja, sery, fasola, zielone warzywa).

Opryszczka

Przyczyna: zakażenie wirusem Herpes simplex typ 1. Drogi zarażenia: pocałunki, sztućce, ręczniki, mydła. Opryszczka odzywa się przy spadku odporności, podczas miesiączki. Pojawiają się swędzące zaczerwienienia. Potem drobne, szybko pękające, ropiejące pęcherzyki, które zamieniają się w strupki (po 5-7 dniach odpadają).

Co robić? Rozpocząć leczenie już przy pojawieniu się pierwszych objawów infekcji.

Najskuteczniejszy lek na opryszczkę to maść z acyklowirem, który uniemożliwia rozmnażanie się wirusa. Są też cieniutkie plasterki do naklejania na opryszczkę. Domowy sposób: odrobiną soli potrzyj miejsce, w którym wykluwa się opryszczka, zostaw sól na 2-3 min.

Tego nie rób. Chorym ustom szkodzi:

Jedzenie słonych, kwaśnych, gorących, pikantnych potraw – wzmaga ból i powoduje nasilenie wyżej wymienionych dolegliwości;

Przygryzanie warg – może sprawić, że na ustach powstaną krwawiące i piekące ranki;

Dotykanie ich rękami – można w ten sposób zakazić chorobowe zmiany i spowodować rozwinięcie się stanu zapalnego.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: opryszczka | jedzenie | zajady | zimno | Wirusy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy