Jak mleko wpływa na poziom cukru? Czy cukrzycy mogą je pić?
Utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi jest ważne dla każdej osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym. Odpowiednia dieta odgrywa w tym kluczową rolę. Jednym z jej składników może być krowie mleko.
Dieta cukrzycowa jest skomplikowaną kwestią, której nie można rozwiązać, wprowadzając do niej pojedynczy produkt spożywczy. Niemniej każdy z jej składników odgrywa swoją rolę i dokłada przysłowiową cegiełkę do prozdrowotnego całokształtu.
Z jednej strony w takiej diecie muszą znaleźć się produkty, które obniżą poziom cukru w krwiobiegu, a z drugiej pozwolą kontrolować jego poziom. Musimy też pamiętać o pokarmach, które mogą doprowadzić do nagłych skoków poziomu cukru we krwi.
Glukoza spełnia bardzo ważną funkcję w naszym organizmie. Ten cukier prosty jest źródłem energii, co czyni go niezbędnym dla życia. Jednak zbyt wysoki poziom glukozy może prowadzić do rozwoju chorób takich jak cukrzyca, utrata wzroku, problemów z nerkami i sercem.
Połączenie białka i węglowodanów zawarte w mleku krowim czyni je doskonałym napojem dla wszystkich chcących utrzymać niski poziom cukru we krwi - przede wszystkim cukrzyków i osób w stanie przedcukrzycowym.
Białko z mleka spowalnia trawienie i przedłuża poczucie sytości i najedzenia. Dzięki temu możemy rzadziej sięgać po przekąski. Dodatkowo nawadnia organizm, nie podnosząc równocześnie poziomu glukozy.
Mleko zawiera też wapń, witaminę D, witaminy z grupy B, selen. Badania naukowe wskazują także, że mleko zwiększa także poposiłkową odpowiedź insulinową, która odpowiada za metabolizm glukozy we krwi.
Czytaj również:
Jednych leczy, innym szkodzi. Co wiemy o insulinie?
Te produkty podwyższają cukier!
Jesz za dużo cukru? Twój organizm da ci znać