Reklama

Jak przygotować domowy syrop na przeziębienie i kaszel?

Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy nasz organizm staje się bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje. Aby wzmocnić swoją odporność, można zrobić to w naturalny i zdrowy sposób. Warto sięgnąć zwłaszcza po domowe syropy, które wzmocnią nasz system odpornościowy przed niechcianymi gośćmi. Pomogą też uporać się z uporczywym kaszlem, który często towarzyszy infekcjom. Oto kilka przepisów na syrop na przeziębienie i kaszel.

Przepisy na syrop na kaszel

Przepisy na domowy syrop na kaszel - zarówno ten suchy, jak i mokry, są znane od wielu pokoleń. Korzystały z nich nasze babcie, lecząc objawy przeziębienia i dokuczliwego kaszlu. Syropy domowej roboty są bezpieczne i skuteczne. Bez obaw można podawać je dzieciom i osobom starszym. Także kobiety w ciąży mogą pozwolić sobie na tego typu lekarstwo, gdyż niektóre składniki zawarte w standardowych syropach nie pozwalają na jego zażywanie w tym okresie. Poniżej kilka przepisów na niezawodny syrop na kaszel.

Syrop na kaszel z tymiankiem

To naturalny sposób na walkę z kaszlem i bólem gardła. Syrop rozrzedza wydzielinę i ułatwia odksztuszanie. Tymianek od wielu lat jest stosowany na infekcje górnych dróg oddechowych oraz grypę. Do wykonania syropu potrzebujesz tylko trzech składników: wody, cukru i świeżego tymianku. To niezwykle prosty przepis i zajmuje mało czasu.

Reklama

Składniki:

  • 1 duża garść świeżego tymianku lub jedno opakowanie suszonego (4-6 łyżek)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

1. Do garnka należy wlać wodę i wsypać cukier. Całość podgrzej w rondelku na małym ogniu do całkowitego roztopienia się cukru.

2. Gdy syrop się zagotuje, a cukier całkiem rozpuści, dodaj tymianek i gotuj przez 3-5 minut. Następnie zdejmij z ognia, przykryj drugim naczyniem i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3. Wystudzony syrop przecedź i przelej do innego naczynia. Najlepiej przechowywać w lodówce.

Syrop z babki lancetowatej

Babka lancetowata należy do jednej z najstarszych roślin leczniczych. Działa wykrztuśnie i bakteriobójczo. Najlepiej działa w leczeniu górnych dróg oddechowych. Oto przepis na syrop:

  • potnij 100 gram świeżych liści z babki lancetowatej, dodaj 100 ml przegotowanej wody, a następnie całość zmiksuj. Z miazgi wyciśnij sok, przesącz go i rozpuść w 100 g cukru,
  • roztwór postaw na małym ogniu i ogrzej do wrzenia, ale nie do pełnego zagotowania! Syrop można stosować po jednej łyżeczce kilka razy dziennie.

Syrop goździkowy

Do małego słoika (ok. 125 ml) wrzuć sześć goździków, a następnie wymieszaj z miodem, lekko je rozgniatając. Całość pozostaw na noc. Na następny dzień usuń goździki i wymieszaj syrop. Wystarczy jedna łyżeczka dziennie tak sporządzonej mieszanki. Na zdrowie!

Przepisy na syrop na przeziębienie

Jest wiele znanych przepisów na syrop na przeziębienie. Często sięgamy po domowe sposoby. Są one skuteczne, tanie i naturalne. Okres jesienno-zimowy jest największym sprawdzianem dla naszego organizmu, dlatego też nie ignorujmy pierwszym objawów grypy czy infekcji wirusowej.

Przepis na syrop z cebuli

Jego moc jest znana od pokoleń. Wzmacnia układ odpornościowy oraz bardzo dobrze zapobiega anemii. Sposób przygotowania tego syropu jest bardzo prosty:

  • obierz i drobno posiekaj dwie cebule,
  • przełóż posiekaną cebulę do miseczki i zasyp obficie cukrem lub miodem oraz dokładnie wymieszaj,
  • najlepiej syrop z cebuli pozostawić na noc w lodówce, aż zacznie wypuszczać sok.

Rano jest już gotowy do picia. Wystarczy zaledwie kilka łyżek, aby po kilku dniach poczuć efekt.

Syrop z miodem, cytryną oraz imbirem

Mieszanka tych składników łączy ze sobą wiele właściwości - miód działa bakteriobójczo, imbir natomiast jest rozgrzewający i przeciwzapalny, a witamina C wzmacnia układ odpornościowy. Poniżej przepis na syrop.

  • Przelej miód do małego słoika - do ¾ wysokości. Wyparz cytrynę i pokrój na 10 plasterków (nie obieraj ze skórki). Pokrój na ćwiartki i dodaj do miodu. Startym na tarce imbirem posyp całość.
  • Zawartość słoika dokładnie wymieszaj i zakręć. Odstaw na całą dobę w suche i ciemne miejsce. Syrop należy spożywać po jednej łyżce na dzień lub można dodać do herbaty.

Syrop z mirtem

Mirt zawiera związki eteryczne, które mają działanie wykrztuśne, tonizujące i przeciwbakteryjne. Poniżej przedstawiamy przepis na ten prozdrowotny eliksir.

- Do wrzącej wody wrzuć 100 gram suchych liści mirtu, wymieszaj i ugotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie syrop przecedź i wlej do szklanej butelki. Pij 4-8 łyżeczek dziennie.

Należy jednak pamiętać, że przepisy te pomagają jedynie w objawowym leczeniu różnego rodzaju infekcji i przeziębień. Wszystkie wątpliwości oraz objawy zawsze należy w pierwszej kolejności skonsultować z lekarzem.  

Zobacz także:

Jeżyny: Siła antyoksydantów

Banan i miód, czyli domowy syrop na kaszel

Gorączka a stan podgorączkowy - czym się różnią?

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy