Jak przyrządzać posiłki, gdy jesteś na diecie
Jesteś na diecie? Poznaj nowoczesne sprzęty, które ułatwią i przyspieszą przyrządzanie lekkich posiłków.
Zamiast smażyć – możesz grillować, i to niekoniecznie na świeżym powietrzu. Pomocne będą w tym specjalne patelnie lub stołowe grille kontaktowe. Mają one ryflowaną powierzchnię – rowkami spływa tłuszcz, dzięki czemu przygotowywane mięsa lub ryby chłoną go mniej i są zdrowsze. Zwróć uwagę, by płytki grilla były pokryte nieprzywierającą powłoką. To ułatwia ich czyszczenie!
Odżywczy sok może zastąpić lub uzupełnić dietetyczny posiłek! Przygotowanie napoju powierz urządzeniu, które potrafi nawet samo oddzielić skórkę od miąższu owocu.Zwróć uwagę, by wlot na owoce był duży, nie będzie trzeba ich rozdrabniać!
Mechaniczne krojenie, siekanie i tarcie? Jak najbardziej! Nowoczesne szatkownice dzięki kilku wymiennym tarczom w mig przygotują np. surówkę.Zwróć uwagę na sposób montażu poszczególnych tarek. Ich szybkie wkładanie i wyjmowanie ułatwia pracę.
Stosowanie dietetycznych przepisów będzie łatwiejsze dzięki wadze kuchennej, która sama przelicza jednostki objętości, a – czasem – potrafi określić kaloryczność danego produktu.
Zwróć uwagę na wyświetlacz. Im większy, tym czytelniejszy.
Niewielki blender zrobi dla ciebie zupę–krem lub wymiesza lekki sos. Zwróć uwagę na uchwyt umożliwiający zawieszenie blendera.
Dieta ważna zwłaszcza wiosną
Lekkie, możliwie mało przetworzone produkty (krótko gotowane) to podstawa wiosennej diety. Wprowadź do niej jak najwięcej warzyw – są niskokaloryczne i dostarczają organizmowi mikroelementy (np. magnez).