Jak przyrządzać posiłki, gdy jesteś na diecie
Jesteś na diecie? Poznaj nowoczesne sprzęty, które ułatwią i przyspieszą przyrządzanie lekkich posiłków.

Grillownica
Zamiast smażyć – możesz grillować, i to niekoniecznie na świeżym powietrzu. Pomocne będą w tym specjalne patelnie lub stołowe grille kontaktowe. Mają one ryflowaną powierzchnię – rowkami spływa tłuszcz, dzięki czemu przygotowywane mięsa lub ryby chłoną go mniej i są zdrowsze. Zwróć uwagę, by płytki grilla były pokryte nieprzywierającą powłoką. To ułatwia ich czyszczenie!
Sokowirówka
Zwróć uwagę, by wlot na owoce był duży, nie będzie trzeba ich rozdrabniać!
Superrozdrabniacz
Zwróć uwagę na sposób montażu poszczególnych tarek. Ich szybkie wkładanie i wyjmowanie ułatwia pracę.
Inteligentna waga
Stosowanie dietetycznych przepisów będzie łatwiejsze dzięki wadze kuchennej, która sama przelicza jednostki objętości, a – czasem – potrafi określić kaloryczność danego produktu.
Zwróć uwagę na wyświetlacz. Im większy, tym czytelniejszy.
Dokładne mieszanie
Niewielki blender zrobi dla ciebie zupę–krem lub wymiesza lekki sos. Zwróć uwagę na uchwyt umożliwiający zawieszenie blendera.
Dieta ważna zwłaszcza wiosną
Lekkie, możliwie mało przetworzone produkty (krótko gotowane) to podstawa wiosennej diety. Wprowadź do niej jak najwięcej warzyw – są niskokaloryczne i dostarczają organizmowi mikroelementy (np. magnez).