Jak przyrządzać posiłki, gdy jesteś na diecie

Jesteś na diecie? Poznaj nowoczesne sprzęty, które ułatwią i przyspieszą przyrządzanie lekkich posiłków.

Odżywczy sok może zastąpić lub uzupełnić dietetyczny posiłek!
Odżywczy sok może zastąpić lub uzupełnić dietetyczny posiłek!123RF/PICSEL

Grillownica

Zamiast smażyć – możesz grillować, i to niekoniecznie na świeżym powietrzu. Pomocne będą w tym specjalne patelnie lub stołowe grille kontaktowe. Mają one ryflowaną powierzchnię – rowkami spływa tłuszcz, dzięki czemu przygotowywane mięsa lub ryby chłoną go mniej i są zdrowsze. Zwróć uwagę, by płytki grilla były pokryte nieprzywierającą powłoką. To ułatwia ich czyszczenie!

Sokowirówka

Zwróć uwagę, by wlot na owoce był duży, nie będzie trzeba ich rozdrabniać!

Superrozdrabniacz

Zwróć uwagę na sposób montażu poszczególnych tarek. Ich szybkie wkładanie i wyjmowanie ułatwia pracę.

Inteligentna waga

Stosowanie dietetycznych przepisów będzie łatwiejsze dzięki wadze kuchennej, która sama przelicza jednostki objętości, a – czasem – potrafi określić kaloryczność danego produktu.

Zwróć uwagę na wyświetlacz. Im większy, tym czytelniejszy.

Dokładne mieszanie

Niewielki blender zrobi dla ciebie zupę–krem lub wymiesza lekki sos. Zwróć uwagę na uchwyt umożliwiający zawieszenie blendera.

Dieta ważna zwłaszcza wiosną

Lekkie, możliwie mało przetworzone produkty (krótko gotowane) to podstawa wiosennej diety. Wprowadź do niej jak najwięcej warzyw – są niskokaloryczne i dostarczają organizmowi mikroelementy (np. magnez).