Jak uniknąć objadania się?
Suto zastawiony bufet to prawdziwa zmora osób, które za wszelką cenę starają się powstrzymać przed łakomstwem. Naukowcy wierzą, że udało im się opracować kilka zasad, które pomagają zachować umiar podczas przyjęć czy wizyt w barach z otwartym bufetem.
Zanim spotkanie towarzyskie albo wizytę w restauracji z otwartym bufetem, przypłacimy bólem żołądka i dolegliwościami związanymi z przejedzeniem, dr Brian Wansink, z nowojorskiego Cornell University, radzi zapoznać się z kilkoma sposobami na to jak uniknąć łakomstwa.
Przed przystąpieniem do pałaszowania wszystkiego, co znalazło się na stole, dr Wansink zachęca do sięgnięcia po mały talerz i przyjrzenia się temu, co jest na stole i na co faktycznie mamy ochotę. Wybranie najsmakowitszych przekąsek i umieszczenie ich na małym talerzu spowoduje, że nie będziemy łapczywymi degustatorami wszystkiego, co znalazło się w zasięgu naszego widelca.
Swoje wnioski naukowiec poparł obserwacją osób, które podczas przyjęć próbują wszystkiego zachowując przy tym smukłą sylwetkę.
Wraz z zespołem 30 obserwatorów dr Brian Wansink podjął obserwacje 300 osób odwiedzających 22 bary oferujące otwarty chiński bufet. Naukowcy brali pod uwagę BMI (indeks masy ciała obserwowanych), notowali zachowania przy stole - to czy goście zajmowali miejsce bliżej bufetu, czy w znacznej odległości od niego, czy stosowali sztućce czy pałeczki i co najważniejsze, czy po skończonym posiłku wstawali po dokładkę.
- Szczupłe osoby, zanim przystąpią do nakładania potraw na talerz, najpierw dokonują dokładnej analizy tego, jakie dania oferuje bufet, rozważają różne alternatywy. Osoby z nadwagą lub otyłością nie dokonują takiej analizy, sięgają po talerz i nakładają potrawy. Zwykle kluczem doboru potraw jest odpowiedź na pytanie: "czy mam na to ochotę" - wyjaśnia dr Wansink.
Naukowcy potwierdzają również, że osoby smukłe zwykle nakładają potrawy na mniejsze talerze, niż osoby wykazujące nadwagę czy cierpiące z powodu otyłości. Dodatkowo osoby o większej masie ciała zajmują miejsce bliżej bufetu. Przekładając te wnioski na bankietową praktykę można stwierdzić, że kluczem do zachowania umiaru jest nakładanie potraw na mały talerz, selekcjonowanie potraw i co najważniejsze - trzymanie się z dala od bufetu.