Jak uzupełnić niedobory witaminy D?
Odczuwasz permanentne zmęczenie i rozdrażnienie, częściej chorujesz, a twoje włosy i paznokcie wołają o pomstę do nieba? To mogą być objawy niedoboru witaminy D, czyli jednej z najważniejszych wartości odżywczych dla naszego organizmu. Witamina D odpowiada między innymi za zdrowie kości i mięśni, a także za prawidłową pracę układu trawiennego. Co robić, gdy w naszym organizmie jest deficyt witaminy D? Jakie mogą być tego przyczyny? Podpowiadamy.
Witamina D stanowi dla naszego organizmu jedną z niezbędnych wartości odżywczych. Oto, jakie funkcje są jej przypisywane:
* jest potrzebna do utrzymania prawidłowej struktury kośćca;
* kontroluje wchłanianie wapnia z jelita;
* usprawnia procesy trawienne;
* zapobiega krzywicy u dzieci;
* zapobiega demineralizacji kości u dorosłych;
* bierze udział w przemianach wapniowo – fosforowych ustroju,
* ma pozytywny wpływ na komórki mięśniowe;
* wpływa na zwiększenie wydolności i wydajności organizmu;
* w trzustce wpływa na wydzielanie insuliny;
* wzmacnia odporność organizmu;
* uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi;
* zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby autoimmunologiczne;
* chroni przed depresją.
Jak widać witamina D pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Warto zatem zapobiegać jej niedoborom, które mogą objawiać się następująco:
* słabe mięśnie i kości;
* zwiększona wrażliwość na ból;
* infekcje jamy ustnej i choroby dziąseł;
* nadciśnienie;
* uczucie przygnębienia;
* zmęczenie;
* senność;
* choroby nerek;
* problemy trawienne;
* alergia i astma;
* nadwaga;
* nadpotliwość.
Jakie mogą być przyczyny niedoboru witaminy D?
Z kolei do najczęstszych przyczyn niedoboru witaminy D zalicza się:
* nieprawidłową pracę nerek oraz wątroby;
* stosowanie diety ubogiej w witaminę D;
* zażywanie silnych leków;
* zaburzoną syntezę skórną.
Niedobory witaminy D najlepiej uzupełniać włączając do diety produkty w nią bogate. Można sięgnąć również po suplementy w tabletkach jako uzupełnienie naturalnych źródeł. Oto produkty, w których znajdziemy najwięcej witaminy D:
* ryby;
* drób;
* nabiał;
* jajka;
* oleje roślinne;
* sery dojrzewające.
Te produkty powinny znaleźć się w każdym jadłospisie.
Naturalnym źródłem witaminy D jest również słońce. Witamina D wytwarzana jest wówczas w wyniku syntezy skórnej. Dlatego w okresie letnim czujemy się zdecydowanie lepiej i rzadziej chorujemy. Synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego UVB jest w stanie pokryć aż 90 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę D. Warto o tym wiedzieć i jak najczęściej korzystać z dobrodziejstw słońca.