Jak wzmocnić odporność przed zimą
Sprawny układ odpornościowy pozwala w dobrej kondycji przetrwać sezon infekcji.
Szkodzi mu wychłodzenie, przegrzanie, przemęczenie, stres, nie właściwa dieta, używki. Osłabiony, przegrywa z atakiem chorobotwó rczych mikroorganizmów. Jak go wzmocnić, by nas chronił przed tymi agresorami?
Banał, ale wyraża ważną prawdę. Ruch, zwłaszcza na świeżym powietrzu, poprawia kondycję, sprawia, że głębiej oddychamy. Dotleniony organizm łatwiej pokonuje zarazki.
Codzienna dawka ruchu to pół godziny: wystarczy spacer, ale taki, podczas którego nieco się zasapiemy.
Wsparciem dla układu odpornościowego jest urozmaicona dieta bogata w witaminy. Najważniejsza jest wit. C. Jej źródłem są owoce dzikiej róży, cytrusy, papryka, cebula, brokuły, natka pietruszki, kiszonki.
Działanie wit. C potęguje wit. E. Jest w migdałach, olejach, orzechach, kiełkach zbóż, kapuście, tranie, rybach, mleku, maśle, warzywach zielonolistnych, bananach.
Niezbędna witamina D. jest w tłustych rybach i tranie. Powstaje też w skórze pod wpływem promieni słońca. Wystawiajmy się na ich działanie co najmniej przez 15 minut dziennie. ...i mikroelementów Działają aktywizująco na układ odpornościowy.
Cynk jest w rybach (najwięcej w śledziach), żółtku jaj, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach.
Selen w mięsie, rybach, owocach morza, drożdżach, nabiale, jajach, czosnku, cebuli, brokułach, kukurydzy, kaszy jęczmiennej, ziemniakach. Łatwo przyswajalnego żelaza dostarcza wątróbka, mięso, ryby, krewetki, żółtko, twaróg, orzechy, mleko.
Konieczny jest długi sen, najlepiej 7-8-godzinny. Niedobór wypoczynku osłabia układ odpornościowy. Podczas snu organizm się regeneruje. Weekendy poświęcajmy na wypoczynek.
Codziennie starajmy się odprężyć, np. przy miłej lekturze, muzyce, na spacerze.
W dymie tytoniowym znajdują się trujące substancje, które niszczą błony śluzowe, a więc pierwszą linię naszej obrony przed zarazkami. Alkohol zabija obecne w limfie i krwi komórki odpornościowe.
Wraz z kawą wypłukujemy witaminy i minerały, unieszkodliwiające groźne dla systemu odpornościowego wolne rodniki.
Ubierajmy się stosownie do aury, najlepiej tak, by można było coś zdjąć lub założyć. To chroni przed wychłodzeniem i przegrzaniem, a więc i osłabieniem odporności.
Witaminy i minerały – niezbędne, gdy spożywamy mało warzyw i owoców. Preparaty uodparniające – z wyciągami z jeżówki, a także z aloesu i żeń-szenia.
Szczepionki – przeciw grypie oraz infekcjom dróg oddechowych, np. Broncho-Vaxom Luivac, Polyvaccinum Ribomunyl (doustne).