Jak zrobić cytryny w syropie?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Super
relevant
1
Udostępnij

W zimowe wieczory chętnie sięgamy po ciepłą herbatę, aby się rozgrzać. Napój smakuje jeszcze lepiej z pysznymi dodatkami, np. cytryną i miodem. Równie dobrze można wykorzystać aromatyczny syrop z cytryn, który działa niczym naturalny antybiotyk i pomaga uchronić się przed infekcjami czy grypą. Jak zrobić cytryny w syropie?

Cytryny w syropie wzmocnią odporność
Cytryny w syropie wzmocnią odporność123RF/PICSEL

Cytryny w syropie - właściwości

Syrop z cytryny to niezwykle pyszny dodatek do herbaty, który korzystnie wpływa na zdrowie. Cytryna to cenne źródło witaminy C - silnego antyoksydantu wzmacniającego odporność organizmu oraz zapobiegającego rozwojowi infekcji bakteryjnych i wirusowych. W cytrynie znajdują się także polifenole, które przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Do syropu można dodać korzenne przyprawy, m.in. imbir o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Cytryny przyrządzone według poniższego przepisu i dodane do herbaty świetnie rozgrzeją w jesienne i zimowe dni, wzmocnią organizm oraz pomogą zwalczyć przeziębienie, grypę i infekcje górnych dróg oddechowych.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Domowe syropy na kaszel. Smakują jak deser i pomagają wyzdrowieć
      Domowe syropy na kaszel. Smakują jak deser i pomagają wyzdrowiećInteria.tv

      Przepis na cytryny w syropie

      Jak przygotować cytryny w syropie?
      Jak przygotować cytryny w syropie?123RF/PICSEL

      Do przygotowania cytryn w syropie potrzebujemy poniższe składniki:

      - 5 dużych cytryn

      - 0,5 l wody

      - 0,5 l cukru

      - 5 kawałków świeżego lub kandyzowanego imbiru

      - 10 goździków

      - 2 gwiazdki anyżu

      - 2 laski cynamonu

      Cytryny w syropie - sposób przygotowania

      Dodaj syrop do herbaty
      Dodaj syrop do herbaty123RF/PICSEL

      Małe słoiczki należy wyparzyć lub wysterylizować w pięciominutowej kąpieli w garnku z gotującą się wodą. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i parzymy wrzątkiem. Kroimy je w plasterki i układamy w słoiczkach. Wodę gotujemy z przyprawami i zalewamy przestudzonym syropem (ok. 70-75 stopni) cytryny. Do każdego słoiczka wrzucamy przypraw z syropu: po dwa goździki, kawałku anyżu i kawałku imbiru. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Tak przygotowane cytryny w syropie wytrzymają przynajmniej pół roku. Syrop przechowujemy w lodówce.

      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      1
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Super
      relevant
      1
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na