Jak zrobić cytryny w syropie?
W zimowe wieczory chętnie sięgamy po ciepłą herbatę, aby się rozgrzać. Napój smakuje jeszcze lepiej z pysznymi dodatkami, np. cytryną i miodem. Równie dobrze można wykorzystać aromatyczny syrop z cytryn, który działa niczym naturalny antybiotyk i pomaga uchronić się przed infekcjami czy grypą. Jak zrobić cytryny w syropie?
Syrop z cytryny to niezwykle pyszny dodatek do herbaty, który korzystnie wpływa na zdrowie. Cytryna to cenne źródło witaminy C - silnego antyoksydantu wzmacniającego odporność organizmu oraz zapobiegającego rozwojowi infekcji bakteryjnych i wirusowych. W cytrynie znajdują się także polifenole, które przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy i nadciśnienia tętniczego. Do syropu można dodać korzenne przyprawy, m.in. imbir o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Cytryny przyrządzone według poniższego przepisu i dodane do herbaty świetnie rozgrzeją w jesienne i zimowe dni, wzmocnią organizm oraz pomogą zwalczyć przeziębienie, grypę i infekcje górnych dróg oddechowych.
Do przygotowania cytryn w syropie potrzebujemy poniższe składniki:
- 5 dużych cytryn
- 0,5 l wody
- 0,5 l cukru
- 5 kawałków świeżego lub kandyzowanego imbiru
- 10 goździków
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
Małe słoiczki należy wyparzyć lub wysterylizować w pięciominutowej kąpieli w garnku z gotującą się wodą. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i parzymy wrzątkiem. Kroimy je w plasterki i układamy w słoiczkach. Wodę gotujemy z przyprawami i zalewamy przestudzonym syropem (ok. 70-75 stopni) cytryny. Do każdego słoiczka wrzucamy przypraw z syropu: po dwa goździki, kawałku anyżu i kawałku imbiru. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Tak przygotowane cytryny w syropie wytrzymają przynajmniej pół roku. Syrop przechowujemy w lodówce.