Jak zrobić nalewkę na trawienie?

Nalewka na trawienie to dobry sposób, aby pobudzić żołądek do działania
Nalewka na trawienie to dobry sposób, aby pobudzić żołądek do działania123RF/PICSEL

Prostota składników

Nalewka łagodząca kaszel i chrypkęInteria DIYInteria DIY

Moc składników

  • Imbir - znany jest jako jeden z naturalnych antybiotyków. Nie tylko pomoże w wypadku przeziębienia, ale także pobudzi żołądek do sprawniejszego działania.
  • Anyż - przyprawa znana ze względu na swój charakterystyczny wygląd. Pomaga wydzielać soki żołądkowe, działa rozkurczowo oraz zapobiega wzdęciom.
  • Kminek - rodzima kuchnia często zaleca jego dodawanie do potraw. Podobnie jak anyż, reguluje procesy trawienia i niweluje wzdęcia.
  • Ziele angielskie - małe ziarenka pomagają lepiej trawić, niwelują ból i mogą usunąć brzydki zapach z ust.
  • Cynamon - ma działanie przeciwgrzybicze, ale na trawienie działa najlepiej: pomaga na biegunki, niestrawność i wzdęcia.
  • Gałka muszkatołowa - nadaje nie tylko ciekawego smaku, ale także aktywnie pobudza trawienie.

Receptura

  • wódka lub spirytus (litr)
  • imbir (5 cm)
  • anyż (5 g)
  • kminek (5 g)
  • ziele angielskie (pięć kulek)
  • cynamon (5 g)
  • gałka muszkatołowa (5 g)
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania

Jak stosować nalewkę na trawienie?