Reklama

Jak zrobić nalewkę na trawienie?

W polską tradycję wpisały się długie biesiady przy świątecznym stole, który zastawiony jest wyśmienitymi specjałami. Jak łatwo można się domyśleć, wtedy też łatwo o przejedzenie, a to jeden krok do wzdęć, niestrawności, bólu brzucha i pogorszonego samopoczucia. Oczywiście, w takich sytuacjach umiar jest wskazany, ale kiedy pofolgowaliśmy sobie z jedzeniem rarytasów, z pomocą może przyjść ziołowa nalewka na trawienie. Jedna porcja pomoże naszemu przeciążonemu żołądkowi oraz może uchronić przed nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Prostota składników

Wiele osób coraz częściej przekonuje się do nalewek, ponieważ niewielka już ich ilość może pomóc na wiele codziennych dolegliwości. Wśród tych, które znane są w kręgu naszych babć i dziadków, z całą pewnością znajdują się te, które mogą polepszyć trawienie. Moda na nalewki zaczęła powracać, dlatego już nikogo nie dziwi fakt, że szukamy starych receptur albo inspiracji w sieci. Jeśli nie mamy jeszcze wprawy w przygotowywaniu nalewki na święta, warto sięgnąć po łatwe nalewki, których przygotowanie jest banalne.

Moc składników

Jeśli chcemy uzyskać nalewkę na trawienie, wcale nie musimy sięgać po wyrafinowane składniki. Wystarczy skorzystać z tych, które często mamy w zasięgu ręki. Co będzie przydatne?

Reklama
  • Imbir - znany jest jako jeden z naturalnych antybiotyków. Nie tylko pomoże w wypadku przeziębienia, ale także pobudzi żołądek do sprawniejszego działania.
  • Anyż - przyprawa znana ze względu na swój charakterystyczny wygląd. Pomaga wydzielać soki żołądkowe, działa rozkurczowo oraz zapobiega wzdęciom.
  • Kminek - rodzima kuchnia często zaleca jego dodawanie do potraw. Podobnie jak anyż, reguluje procesy trawienia i niweluje wzdęcia.
  • Ziele angielskie - małe ziarenka pomagają lepiej trawić, niwelują ból i mogą usunąć brzydki zapach z ust.
  • Cynamon - ma działanie przeciwgrzybicze, ale na trawienie działa najlepiej: pomaga na biegunki, niestrawność i wzdęcia.
  • Gałka muszkatołowa - nadaje nie tylko ciekawego smaku, ale także aktywnie pobudza trawienie.

Receptura

Jeśli chcemy przygotować samodzielnie nalewkę na trawienie, warto poznać potrzebne składniki. Są to:

  • wódka lub spirytus (litr)
  • imbir (5 cm)
  • anyż (5 g)
  • kminek (5 g)
  • ziele angielskie (pięć kulek)
  • cynamon (5 g)
  • gałka muszkatołowa (5 g)
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania

Jak przygotować nalewkę na trawienie? Przyprawy trzeba umieścić w dużym słoju i zalać je alkoholem. Całość zakręcić i odstawić w zaciszne miejsce na trzy miesiące o temperaturze pokojowej. Po upływie czasu ciecz przefiltrować i połączyć go z syropem. Jak zrobić syrop? Szklankę wody trzeba zagotować z połową szklanki cukru i ostudzić. Tak wymieszaną nalewkę trzeba teraz ponownie odstawić na jeszcze jeden miesiąc, po czym przelać do docelowych butelek. 

Jak stosować nalewkę na trawienie?

Aby działanie nalewki na trawienie miało wymierny skutek, warto stosować umiar. Jeśli czujemy się przejedzeni albo doskwierają nam żołądkowe dolegliwości, to warto sięgnąć po jeden łagodzący kieliszek trunku po posiłku.

Polecamy:

Mikroskopowe zapalenie jelita grubego. Kobiety nawet o 700 proc. bardziej narażone

Pij kawę, a ochronisz wątrobę. Zadziała pod jednym warunkiem

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy