Jak zrobić napój z kwiatów dzikiego bzu?
Aromatyczny i odświeżający mają zapach świeże kwiaty bzu. Dzięki temu świetnie nadają się na chłodny napój w gorące letnie dni. Pomimo tego kwiaty czarnego bzu posiadają właściwości zdrowotne, wpływające pozytywnie na nerki i system nerwowy. Dowiedz się jak przygotować napój z kwiatów dzikiego bzu.
- 2 cytryny
- 12 kwiatów dzikiego bzu
- 300g miodu
- 3 litry wody
Napój może być przygotowany ze świeżych kwiatów jak i z suszonych, lecz nie starszych niż jeden rok. Kwiaty należy porządnie wypłukać. Namocz je w wodzie i przepłucz parę razy. Upewnij się, czy wszystkie insekty zostały z nich zmyte. Posiekaj kwiaty i przełóż do dużego słoja.
Wyciśnij sok z cytryn i i wlej do słoja. Zalej również kwiaty wodą i dodaj miód. Zamieszaj całość dokładnie, aż miód się rozpuści. Słoik przykryj kawałkiem gazy, talerzykiem lub nakrętką. Zostaw go na 3-4 dni w temperaturze pokojowej w ciepłym miejscu, gdzie może fermentować.
Po czasie fermentacji sprawdź czy napój posiada odpowiednią barwę i zapach. Jeżeli jest wówczas należy mieszaninę przecedzić. Przez gazę przelej całość. Kwiaty wyrzuć, a pozostały napój przelej do butelki i przechowuj w lodówce.
By usprawnić działanie nerek, zmniejszyć obrzęki rąk i nóg oraz zapobiegać tworzeniu się kamieni w nerkach należy pić od 4 do 6 szklanek napoju na dzień. Dla tych którzy cierpią na powracające zapalenie pęcherza powinni zacząć pić napój przez 1-2 tygodnie z trzy miesięcznymi przerwami.