Jak zrobić własną witaminę C?
Jesienią z aptecznych półek najczęściej znika witamina C. Można ją dostać w postaci tabletek, kapsułek czy tabletek musujących. Na pewno wiesz, że żaden z tych produktów nie jest w stanie zastąpić naturalnych składników odżywczych. Pokażemy ci świetny i prosty sposób jak łatwo zrobić witaminę C szybko i przede wszystkim niewielkim kosztem.
Podstawowym i jedynym składnikiem jest skórka pomarańczowa. To dlatego, że w skórce zawarte jest najwięcej witaminy C niż w miąższu. Prócz witaminy C w skórce znajdziemy narynginy, hesperydyny i inne cenne substancje będące przeciwutleniaczami. Skórkę pomarańczową stosowano od wieków w Azji w leczeniu niestrawności, zapaleniu dróg oddechowych, a także migreny. Do przygotowania domowej witaminy C potrzebujesz organicznych pomarańczy, których skórka nie została podana opryskowi pestycydów.
Jak przygotować proszek ze skórki pomarańczowej? Obierz pomarańcze, za pomocą ostrego noża lub skrobaczki oddziel od skórki białą warstwę. Teraz trzeba skórkę wysuszyć. Możesz to zrobić na dwa sposoby, położyć skórkę na kaloryferze i suszyć przez 1-2 dnia, lub użyć suszarki do owoców, ustawionej na maksymalnie 37 stopni C. Jakikolwiek sposób wybierzesz temperatura suszenia nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.
Wysuszoną skórkę należy zmielić w blenderze na drobny proszek. Zaleca się spożywać 1-2 łyżeczki proszku dziennie. Proszek można dodawać do napojów, owsianki, sałatki lub koktajli. Proszek też można przesypać do żelowych kapsułek i przechowywać w lodówce nawet przez 3-6 tygodni.