Reklama

Reklama

Jaka mikroflora, taka osobowość

Nowe wyniki badań są zdumiewające!

1. Im bardziej zróżnicowana jest mikroflora w jelitach, tym bardziej mamy ochotę na interakcje społeczne - do takich wniosków doszli amerykańscy badacze. Bogata mikroflora sprawia, że jesteśmy bardziej towarzyscy i otwarci na ludzi, mamy do nich pozytywne, wyrozumiałe podejście.

Reklama

2. Ubogi mikrobiom naraża nas na samotność. Sprzyja bowiem podwyższonemu poziomowi neurotyzmu (zestresowania, lęków, nerwowości). Powoduje, że ograniczamy nie tylko kontakty społeczne, ale też np. rzadziej wyjeżdżamy, niechętnie próbujemy nowych aktywności.  

Aby poprawić mikroflorę, jadajmy fermentowane produkty mleczne i kiszonki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje