Jakie produkty mogą szkodzić nerkom?
Dzięki nerkom nasze organizmy są w stanie usuwać toksyny i zbędne produkty przemiany materii. Dbać o nie trzeba na co dzień, a troskę o ich stan najlepiej wyrazić poprzez ograniczenie lub wyeliminowanie z diety żywności, która jest szczególnie szkodliwa i w dłuższej perspektywie może prowadzić do przewlekłych chorób nerek. Sprawdź naszą listę, ponieważ znajdują się na niej również te produkty, które powszechnie zaliczane są do zdrowych wyborów żywieniowych.

Spis treści:
Wpływ soli na nerki
Popularna przyprawa zazwyczaj jest wymieniana jako największe zagrożenie dla prawidłowego działania nerek. Z jednej strony trudno byłoby sobie wyobrazić gotowanie bez soli, ponieważ już niewielka ilość jest w stanie podnieść walory potraw. Z drugiej lekarze biją na alarm, twierdząc, że o nadmiar soli w diecie jest bardzo łatwo.
Nawet jeśli nie dodajemy jej do naszych dań w ilościach hurtowych, sól ukryta jest w wielu produktach spożywczych, np. serach. Przez to trudniej jest zachować umiar i pełną kontrolę nad jej ilością w diecie. Jednocześnie warto sobie uświadomić, że WHO zaleca spożywanie maksymalnie 5 gramów soli w ciągu dnia - tyle mieści się w małej łyżeczce.
Jak nadmiar soli wpływa na nerki? Przyczynia się do zakwaszenia organizmu i utrudnia proces oczyszczania krwi, zmuszając nerki do wytężonej pracy. Może skutkować chorobami tego narządu, zwłaszcza kamicy nerkowej, dającej niezwykle bolesne dolegliwości.
Szybkie dania
Pewnie każdemu zdarzyło się w sytuacji napadu wilczego głodu i braku czasu na gotowanie skorzystać z "dobrodziejstw" gotowych dań. W końcu wystarczy podgrzać je w mikrofali lub zalać wrzątkiem i już można siadać do degustacji.
Sporadyczne ratowanie się tego rodzaju daniami raczej nie zrujnuje naszego zdrowia. Trzeba jednak pamiętać, że należą do produktów, które szkodzą nerkom i na dłuższą metę mogą prowadzić do poważnych chorób. Fast foody, mięsne konserwy, dania instant w słoikach i "chińskie zupki" zawierają duże ilości konserwantów, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku oraz soli. Takie mieszanki nie tylko obciążają nerki, ale prowadzą do wielu innych schorzeń, w tym otyłości i nadciśnienia.
Co szkodzi nerkom? Uważaj na nadmiar białka!
Białko jest składnikiem niezbędnym między innymi dla kości, mięśni, zębów i dziąseł. Produkty pokroju jaj, chudego mięsa i twarogu często wymieniane są jako zdrowe składniki jadłospisu, których nie należy pomijać w codziennym menu. Od pewnego czasu diety wysokobiałkowe wymieniane są również jako sprawdzone sposoby na redukcję wagi i osiągnięcie zgrabnej sylwetki.
Mimo że podczas ważenia faktycznie można zauważyć mobilizujący spadek kilogramów, nadmiar białka w diecie prowadzi do przewlekłych chorób nerek. Wynika to z tego, że podczas trawienia białek, organizm wytwarza toksyczne produkty przemiany materii - między innymi amoniak i ketokwasy. W pewnym stopniu są one metabolizowane przez nerki, jednak ich część pozostaje w organizmie. Skutkuje to tworzeniem się kamieni nerkowych i obrzęków. W dalszej perspektywie grozi nawet niewydolnością nerek.
Niebezpieczne warzywa
Zbliżające się wiosna i lato wzbudzają dużą ekscytację wszystkich miłośników świeżej zieleniny. Nic dziwnego, bo chrupiące warzywa to kapitalne uzupełnienie jadłospisu i podstawa prawidłowo zbilansowanej diety. W przypadku niektórych z nich trzeba jednak zachować ostrożność, ponieważ nadmiar może mieć fatalne konsekwencje dla nerek.
Wśród warzyw, które szkodą nerkom wyróżnia się: szpinak, szczaw, botwinkę oraz rabarbar. Choć nie można odmówić im cennych właściwości, zawierają także dużo szczawianów. Ich nadmiar może kumulować się w organizmie, prowadząc do powstania kamieni nerkowych.

By zminimalizować ryzyko przykrych konsekwencji, warzyw tych nie należy łączyć w jednym daniu i jeść je w umiarkowanych ilościach. Trzeba też wziąć pod uwagę, że większość z nich to produkty typowo sezonowe, dostępne przez stosunkowo krótki czas. Jeśli więc nie zmagamy się z przewlekłą chorobą nerek, warto włączyć je do diety od czasu do czasu.
Polecamy: