Reklama

Jakie produkty mogą szkodzić nerkom?

Dzięki nerkom nasze organizmy są w stanie usuwać toksyny i zbędne produkty przemiany materii. Dbać o nie trzeba na co dzień, a troskę o ich stan najlepiej wyrazić poprzez ograniczenie lub wyeliminowanie z diety żywności, która jest szczególnie szkodliwa i w dłuższej perspektywie może prowadzić do przewlekłych chorób nerek. Sprawdź naszą listę, ponieważ znajdują się na niej również te produkty, które powszechnie zaliczane są do zdrowych wyborów żywieniowych.

Wpływ soli na nerki

Popularna przyprawa zazwyczaj jest wymieniana jako największe zagrożenie dla prawidłowego działania nerek. Z jednej strony trudno byłoby sobie wyobrazić gotowanie bez soli, ponieważ już niewielka ilość jest w stanie podnieść walory potraw. Z drugiej lekarze biją na alarm, twierdząc, że o nadmiar soli w diecie jest bardzo łatwo.

Nawet jeśli nie dodajemy jej do naszych dań w ilościach hurtowych, sól ukryta jest w wielu produktach spożywczych, np. serach. Przez to trudniej jest zachować umiar i pełną kontrolę nad jej ilością w diecie. Jednocześnie warto sobie uświadomić, że WHO zaleca spożywanie maksymalnie 5 gramów soli w ciągu dnia - tyle mieści się w małej łyżeczce.

Reklama

Jak nadmiar soli wpływa na nerki? Przyczynia się do zakwaszenia organizmu i utrudnia proces oczyszczania krwi, zmuszając nerki do wytężonej pracy. Może skutkować chorobami tego narządu, zwłaszcza kamicy nerkowej, dającej niezwykle bolesne dolegliwości.

Sprawdź: Jak przygotować herbatę z rzodkiewką? Na co pomaga?

Szybkie dania

Pewnie każdemu zdarzyło się w sytuacji napadu wilczego głodu i braku czasu na gotowanie skorzystać z "dobrodziejstw" gotowych dań. W końcu wystarczy podgrzać je w mikrofali lub zalać wrzątkiem i już można siadać do degustacji.

Sporadyczne ratowanie się tego rodzaju daniami raczej nie zrujnuje naszego zdrowia. Trzeba jednak pamiętać, że należą do produktów, które szkodzą nerkom i na dłuższą metę mogą prowadzić do poważnych chorób. Fast foody, mięsne konserwy, dania instant w słoikach i "chińskie zupki" zawierają duże ilości konserwantów, stabilizatorów, wzmacniaczy smaku oraz soli. Takie mieszanki nie tylko obciążają nerki, ale prowadzą do wielu innych schorzeń, w tym otyłości i nadciśnienia.

Co szkodzi nerkom? Uważaj na nadmiar białka!

Białko jest składnikiem niezbędnym między innymi dla kości, mięśni, zębów i dziąseł. Produkty pokroju jaj, chudego mięsa i twarogu często wymieniane są jako zdrowe składniki jadłospisu, których nie należy pomijać w codziennym menu. Od pewnego czasu diety wysokobiałkowe wymieniane są również jako sprawdzone sposoby na redukcję wagi i osiągnięcie zgrabnej sylwetki.

Mimo że podczas ważenia faktycznie można zauważyć mobilizujący spadek kilogramów, nadmiar białka w diecie prowadzi do przewlekłych chorób nerek. Wynika to z tego, że podczas trawienia białek, organizm wytwarza toksyczne produkty przemiany materii - między innymi amoniak i ketokwasy. W pewnym stopniu są one metabolizowane przez nerki, jednak ich część pozostaje w organizmie. Skutkuje to tworzeniem się kamieni nerkowych i obrzęków. W dalszej perspektywie grozi nawet niewydolnością nerek.

Niebezpieczne warzywa

Zbliżające się wiosna i lato wzbudzają dużą ekscytację wszystkich miłośników świeżej zieleniny. Nic dziwnego, bo chrupiące warzywa to kapitalne uzupełnienie jadłospisu i podstawa prawidłowo zbilansowanej diety. W przypadku niektórych z nich trzeba jednak zachować ostrożność, ponieważ nadmiar może mieć fatalne konsekwencje dla nerek.

Wśród warzyw, które szkodą nerkom wyróżnia się: szpinak, szczaw, botwinkę oraz rabarbar. Choć nie można odmówić im cennych właściwości, zawierają także dużo szczawianów. Ich nadmiar może kumulować się w organizmie, prowadząc do powstania kamieni nerkowych.

By zminimalizować ryzyko przykrych konsekwencji, warzyw tych nie należy łączyć w jednym daniu i jeść je w umiarkowanych ilościach. Trzeba też wziąć pod uwagę, że większość z nich to produkty typowo sezonowe, dostępne przez stosunkowo krótki czas. Jeśli więc nie zmagamy się z przewlekłą chorobą nerek, warto włączyć je do diety od czasu do czasu.

Polecamy:

Najbardziej ciężkostrawne produkty. Zalegają w żołądku nawet 30 godzin

Sok z brzozy. 11 powodów, dla których musisz zacząć go zbierać

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama