Reklama

Jakie właściwości ma pigwa?

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Zawiera bowiem dużo witaminy C i nie tylko.

Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i kwaśne, jednak można z nich przygotować wiele pysznych przetworów o zaletach zdrowotnych.

Pigwa prócz cukrów i kwasów organicznych zawiera również garbniki, pektyny i olejek lotny. Ze wszystkich witamin najwięcej ma witaminy C (15 mg w 100 g), która świetnie wzmacnia układ odpornościowy. W okresie jesienno-zimowych chorób organizm wspomagają także zawarte w pigwie witaminy z grupy B. 

Jakie jeszcze właściwości wykazują te wyjątkowe owoce? O tym w "Dzień Dobry TVN" opowiedziała Agnieszka Cegielska.

Reklama
x-news/INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy