Jakie właściwości zdrowotne ma nalewka z aloesu? Poznaj jej zalety i prosty przepis
Aloes to roślina, która słynie ze swoich właściwości łagodzących podrażnienia skóry lub poparzenia słoneczne. W płynnej formie natomiast wzmacnia odporność, a także poprawia pracę układu pokarmowego. Nalewka z aloesu w swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, które wspierają organizm w codziennym funkcjonowaniu. Jak zrobić nalewkę z aloesu? Dowiesz się z poniższego artykułu.
- Sok z aloesu nadaje się do użytku zewnętrznego, ale również do picia. Można z niego przygotować zdrową nalewkę.
- Nalewka z aloesu wzmacnia odporność, a także pobudza pracę układu pokarmowego. Jej picie zaleca się osobom zmagającym się z niestrawnością.
- Specyfik ten można przygotować samodzielnie w domowym zaciszu, potrzebne jest do tego tylko kilka składników.
Aloes to roślina, która nadaje się do użytku zewnętrznego, ale też do picia. Jej miąższ i sok stosuje się w przypadku oparzeń słonecznych czy ukąszeń owadów. Aloes ma właściwości łagodzące podrażnienia skóry, a także działa antybakteryjnie. Wiele kobiet stosuję maski do włosów i skóry na bazie tej rośliny. Dzięki temu pasma stają się mocniejsze, a cera dogłębnie odżywiona.
Skład miąższu z aloesu to w ponad 90 procentach woda, a reszta to składniki odżywcze, między innymi witaminy z grupy B. Regularne picie napojów na bazie aloesu wzmacnia układ nerwowy, ponadto składnik ten bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Odpowiedzialne są za transport tlenu z płuc do tkanek w całym ciele. Ponadto w liściach aloesu znajduje się ważny związek o nazwie acemannan. Ma on działanie antynowotworowe, gdyż stymuluje produkcję białych krwinek. Są one główną linią obrony organizmu przed patogeniami, w tym nieprawidłowych komórek.
Regularne picie aloesu zaleca się osobom często chorującym i cierpiącym z powodu nawracających infekcji bakteryjnych. W roślinie tej znajdują się makrofagi, które należą do komórek układu immunologicznego. Ich głównym zadaniem jest zwalczanie wirusów, bakterii i innych złych drobnoustrojów. W roślinie są też zawarte antyoksydanty, mające działanie oczyszczające i pomagające pozbyć się toksycznych substancji z organizmu. W skład nalewki z aloesu wchodzi też witaminę C, która odpowiada za układ odpornościowy. Pobudza przemieszanie się białych krwinek, których zadaniem jest złagodzenie stanu zapalnego.
Polecamy: Pij na czczo, by mieć zdrowe jelita, serce i kości. Tani i zbawienny
Nalewka z aloesu ma również pozytywny wpływ na układ pokarmowy. To dzięki zawartości kwasu foliowego, który przyczynia się do wytwarzania soków trawiennych. Odpowiadają one za prawidłowy proces trawienia i cykl pracy układu pokarmowego. Sok z aloesu ma działanie żółciopędne, co jest zaletą w przypadku niestrawności. Niewielka ilość tego specyfiku pomoże przy zaparciach czy nieżytach żołądka. Nalewki z aloesu nie mogą spożywać kobiety w ciąży, a także osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego.
Do przygotowania nalewki z aloesu potrzebujesz 100 gramów świeżych liści aloesu, 50 gramów miodu i 50 mililitrów spirytusu.
- Na początek posiekaj liście aloesu, a następnie zmiksuj je w głębokim naczyniu.
- Dodaj do nich miód oraz spirytus i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Odcedź mieszankę, a potem przelej do butelki lub słoika i szczelnie zakręć. Trzymaj w suchym i ciemnym miejscu przez tydzień.
Po tym czasie nalewka z aloesu będzie nadawać się od picia. Możesz trzymać ją w lodówce, by nie straciła swojej świeżości. Pij ją po jednej łyżeczce raz dziennie, najlepiej na wieczór.
Zobacz też:
Idealna przy odchudzaniu i anemii. Na surówki, sałatki, pieczona, ale nie da wszystkich!
Czerwona kapusta: Bomba witaminowa, która blokuje rozwój komórek rakowych