Reklama

Jedz to co kochasz, kochaj to co jesz

Odchudzanie, zdrowy styl życia, szczupła sylwetka i diety to tematy, które niezmiennie zaprzątają myśli wielu z nas. Dieta Dukana, dieta Montignaca, dieta dr Kwaśniewskiego, któż nie zna tych nazwisk? Teraz czas by poznać dr Michelle May - amerykańską lekarkę oraz specjalistkę ds. żywienia.

Dr Michelle May - amerykańską lekarka oraz specjalistka ds. żywienia za sprawą z pozoru prostego pytania: "Czy jesteś głodny?" rewolucjonizuje dotychczasowe schematy myślenia o odchudzaniu. Autorska metoda Michelle May swoją skutecznością podobno zachwyciła sławną Opreh Winfrey. W Polsce nakładem wydawnictwa Carta Blanca ukazuje się właśnie pierwsza książka "Jedz to co kochasz i kochaj to co jesz", w której wyjaśnia i prezentuje główne założenia swojego coraz popularniejszego na świecie programu.

Dr Michelle May przez lata nieskutecznych prób i walki z odchudzaniem, w których każdemu zgubionemu kilogramowi towarzyszył późniejszy, zawsze powracający efekt jo-jo, wypracowała własną, jak się okazuje niezwykle skuteczną metodę zarządzania wagą. Szczupła i zdrowa sylwetka to problem o wiele bardziej złożony od tego co się je. Ważne są także kwestie dlaczego, jak, kiedy, ile i gdzie się je, dlatego też jej książka "Jedz to, co kochasz - kochaj to, co jesz" bardziej przypomina program coachingowy, niż restrykcyjną dietę opartą na systemie ograniczeń. To, co według May przynosi nam sukces w zdrowym i "szczupłym życiu" to przemyślane i rozsądne podejście do systemu żywienia.

Reklama

W swojej książce autorka nie opisuje kolejnej diety cud, nie daje prostych i gotowych rozwiązań, składających się z puli uniwersalnych zakazów i nakazów, robi coś wręcz odwrotnego. Stawiając z pozoru proste pytania: Czy jesteś głodna? przedstawia spójną i kompleksowe podejście do zagadnienia zarządzania wagą i tłumaczy czemu nawet najbardziej restrykcyjne diety w efekcie końcowym są nieskuteczne. Głód najczęściej bowiem rodzi się w naszej głowie, a na to że sięgamy po jedzenie wpływ ma wiele czynników, z których nie zdajemy sobie sprawy.

Dr Michelle May uczy słuchania i odpowiedniego interpretowania sygnałów wysyłanych przez organizm i przekonuje, ze dzięki temu "sama możesz zostać ekspertem w dziedzinie zaspokajania swoich potrzeb", samodzielnie o sobie decydować, nie trzymać się czyichś nakazów, ale jeść to co ci smakuje, świadomie, bez poczucia winy, zyskać zdrowie i smukłą sylwetkę.

"Jedz to, co kochasz, kochaj to, co jesz" to książka traktująca szerzej niż tylko o odchudzaniu. Pozwala przyjrzeć się samemu sobie, swojemu stylowi życia. Nawiązuje do bardzo modnej na zachodzie metody żywieniowego coachingu, która powoli zyskuje także grono swoich zwolenników w Polsce. - W mojej książce chodzi przede wszystkim o naukę, a nie o to, żeby od razu stać się doskonałym. Najważniejsze to być dla siebie życzliwym i wyrozumiałym. Wolność i radość, które uda się w ten sposób osiągnąć wynagrodzą początkowe trudności - tłumaczy sama zainteresowana.

May jest także pomysłodawczynią i liderką warsztatów "Am I Hungry?", które pomagają wrócić do tzw. jedzenia instynktownego, zrównoważyć jedzenie dla przyjemności z jedzeniem dla zdrowia. Warsztaty te stały się podstawą promującego zdrowie programu Amerykańskiego Stowarzyszenia Lekarzy rodzinnych - Amerykanie w ruchu oraz otrzymały nagrodę za opatentowanie innowacyjnego podejścia do edukowania pacjenta i są dostępne w ramach programów zdrowotnych, w punktach medycznych, szpitalach oraz klubach fitness.

Kalina Samek

Tekst pochodzi z EksMagazynu.

Tekst pochodzi z EksMagazynu.
Dowiedz się więcej na temat: diety | styl życia | dieta | jedzenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy