Jesień pachnie jabłkami
Jabłka nigdy nie smakują i nie pachną lepiej niż we wrześniu. Są najpiękniejszą zapowiedzią długich, jesiennych wieczorów. Nie tylko rozpieszczają kubeczki smakowe, ale przede wszystkim dostarczają cennych wartości odżywczych i mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto poznać ich najsilniejsze atuty.
Polska jest jednym z głównych producentów jabłek na świecie. Owoce, które są synonimem zdrowia i sił witalnych, występują w świecie w ponad 10 tysiącach odmian uprawnych jabłoni. Powstawały one od kilku tysięcy lat w wyniku wielokrotnego krzyżowania różnych gatunków południowo-wschodniej Europy i południowo-zachodniej Azji.
Wartości odżywcze
Poszczególne odmiany, a także stopień dojrzałości owocu, różnicują zawartość wartości odżywczych. Niemniej z jabłek pozyskać możemy szereg cennych składników, w tym witaminy: A, C, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6 i kwas foliowy oraz składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Unikatową cechą jabłek jest błonnik, który występuje w nich we wszystkich frakcjach. Jako substancja balastowa (nie odżywcza) błonnik odgrywa istotną rolę dla zapewnienia prawidłowego przebiegu procesów życiowych w naszym organizmie.
10 powodów, by jabłko stało się naszym codziennym przysmakiem:
1. Zawartości błonnika (zarówno frakcji rozpuszczalnej, jak i nierozpuszczalnej) jabłka zawdzięczają zdolność usprawniania perystaltyki jelit. Surowe są szczególnie polecane dla osób z tendencją do zaparć.
2. Gotowane z kolei rekomendowane są dla najmłodszych przy kłopotach z biegunkami.
3. Obecny w jabłkach błonnik pomaga oczyścić jelita z toksyn i złogów, co ma istotny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych, zwłaszcza raka jelita grubego.
4. Surowe owoce mają niski indeks glikemiczny i mogą być spożywane również przez diabetyków. Warto jednak zachować umiar i wybierać mniej słodkie odmiany.
5. Obecna w jabłkach kwercetyna pomoże dbać o dobrą kondycję oczu i pozwoli zapobiegać ich schorzeniom.
6. Jabłka mają korzystny wpływ na pracę szarych komórek mózgowych i sprawność procesów poznawczych, takich jak myślenie, zapamiętywanie i koncentracja. Dobrze kontynuować tradycję mam i babć, które pakowały nam jabłko do tornistra. Owoc nie stwarza trudności w transporcie i jest optymalną przekąską śródlekcyjną.
7. Z uwagi na zawartości błonnika jabłka mają właściwość obniżania wchłaniania cholesterolu, a dzięki temu są najlepszą profilaktyką rozwoju miażdżycy i chorób serca.
8. Również błonnikowi zawdzięczają korzystny wpływ na sylwetkę. Jabłka są niskokaloryczne i polecane osobom na diecie odchudzającej.
9. Mają zdolność wiązania metali ciężkich i przyspieszają ich usuwanie z organizmu, dlatego w dobie smogu powinny być owocem numer jeden w każdym domu.
10. Ze względów odżywczych jabłka są polecane dla rekonwalescentów i przy przewlekłym przemęczeniu. Najwięcej wartości odżywczych zyskamy, jedząc surowe jabłko. Jak jednak wyobrazić sobie jesień bez pieczonych jabłek z cynamonem, którymi pachnie cały dom?
Ewa Koza, mamsmak.com