Kasztany jadalne i ich dobroczynny wpływ na zdrowie
Kasztany jadalne należą do grupy najbardziej wykwintnych produktów. Jednak to nie za ich oryginalny smak powinniśmy szczególnie je cenić, a za właściwości prozdrowotne. Okazuje się, że jadalne kasztany doskonale wpływają na naszą odporność, wspomagają procesy zachodzące w organizmie, a nawet działają przeciwbólowo. Warto jeść je regularnie. Sprawdźmy, jak jeszcze wpływają na nasze zdrowie oraz w jakiej postaci smakują najlepiej.
Kasztany jadalne porastają drzewa z rodziny bukowatych. Znane były już w starożytności, a ich kolebką był Rzym. Stosowano je wówczas jako środek energetyzujący, który doskonale wpływał na potencję i popęd seksualny. Uprawa kasztanów jadalnych wraz z upływem czasu rozpowszechniła się na terenach Morza Śródziemnego i Azji. Od kilkunastu lat uprawiane są również w Polsce. Czas ich dojrzewania przypada na październik i listopad. Popularność zyskały nie tylko ze względu na oryginalny, wykwinty smak, ale również dzięki rozlicznym właściwościom prozdrowotnym. Przyjrzyjmy się im bliżej.
Kasztany jadalne to - należy śmiało podkreślić - bogactwo wartości odżywczych. Znajdziemy w nich nie tylko szereg witamin, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego działania (A, B, C, E i K), ale także sporo cennych minerałów, a konkretnie: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Ponadto, jadalne kasztany są dobrym źródłem białka, błonnika, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Oto, jak konkretnie wpływają na nasze zdrowie.
W starożytności kasztany były uznawane za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Przygotowywano z nich napoje i desery pobudzające. Ponadto, kasztany jadalne dodają energii i są bardzo sycące. Ich spożycie zaleca się osobom, które zmagają się z niskim libido.
Łagodzą bóle
Okazuje się, że jadalne kasztany wykazują również działanie przeciwbólowe. Mogą pomóc w problemach z koncentracją, pamięcią i złagodzić bóle głowy. Kasztany jadalne działają podobnie do kawy. Mogą bez obaw stanowić jej zamiennik.
Wzmacniają odporność
Dzięki sporej ilości witamin kasztany jadalne wzmacniają odporność naszego organizmu i chronią nas przed chorobami. Usprawniają również najważniejsze procesy zachodzące w organizmie.
Poprawiają pracę wątroby i trzustki
Udowodniono, że kasztany jadalne pozytywnie wpływają również na pracę trzustki i wątroby. Wystarczy jeść dwa codziennie, by odczuć ich pozytywne działanie.
Przyspieszają metabolizm
Okazuje się, że kasztany jadalne - mimo że są wysokokaloryczne - potrafią przyspieszyć pracę układu trawiennego. Co więcej, wspomagają również odchudzanie. To dobra wiadomość dla osób, które lubią słodkie przekąski, ale chciałyby zrzucić kilka kilogramów.
Produkt dla osób chorujących na celiakię
Warto wiedzieć również, że kasztany jadalne nie zawierają glutenu. Bez obaw mogą je zatem spożywać osoby chorujące na celiakię.
Kasztany jadalne najlepiej smakują, gdy są upieczone i podsmażone na patelni. Jednak najpierw należy je podgotować w lekko osolonej wodzie - przez około 15 minut. Następnie upiec lub podsmażyć z dodatkiem przypraw i masła. Czas smażenia i pieczenia - około 10 minut. Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Przed gotowaniem należy naciąć skórkę kasztanów. Unikniemy dzięki temu wybuchnięciu miąższu.
Gdzie kupić jadalne kasztany?
Jadalne kasztany można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także przez internet. 250 gramów to koszt około 20 złotych.