Reklama

Kawa z cykorii: Jakie ma właściwości?

Kawa z cykorii to substytut prawdziwej kawy. Napój ten zaleca się osobom, które nie mogą spożywać kofeiny. Ta wersja kawy jest o wiele zdrowsza i zawiera dużo cennych minerałów oraz witamin. Bez obaw mogą ją pić ci, którzy zmagają się z nadciśnieniem tętniczym, a nawet kobiety w ciąży. Jakie inne właściwości posiada kawa z cykorii? Poniżej wyjaśniamy.

Co to jest cykoria?

Cykoria jest rośliną, która pochodzi z rodziny astrowatych. Osiąga wysokość około metra i charakteryzuje się jasnoniebieskimi kwiatami. Jej liście są lancetowate, a jadalną częścią tego warzywa jest wyrastająca z korzenia główka liściasta z zielonymi brzegami. Cykoria zawiera między innymi fosfor, który odpowiada za mocne zęby i kości. Ponadto bierze on udział w wytwarzaniu i magazynowaniu energii. 

Kolejnym ważnym minerałem znajdującym się w cykorii jest selen. Ma on wiele zdrowotnych właściwości: ochrania komórki mięśnia sercowego oraz neurony. Ponadto selen hamuje podział komórek nowotworowych, dlatego napój ten zalecany jest pacjentom onkologicznym. Dodatkowo kawa z cykorii jest naturalnego pochodzenia, więc bez przeszkód mogą ją pić kobiety w ciąży. 

Reklama

Polecamy: Jakie warzywa szkodą nerkom?

Wzmocnienie odporności

Kawa z cykorii ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, gdyż zawiera witaminę C. Wspomaga ona obronę immunologiczną, a jej zażywanie zaleca się podczas grypy czy infekcji bakteryjnej. Drugim cennym minerałem wzmacniającym odporność jest żelazo. Towarzyszy ono w procesie wytwarzania białych krwinek oraz przeciwciał. Są one niezbędne do zwalczenia bakterii oraz wirusów.

Zbawienny wpływ na układ krwionośny

Z racji tego, że kawa z cykorii nie zawiera kofeiny, jest bardzo dobra dla osób zmagających się z wysokim ciśnieniem krwi. Ponadto zawarty w niej błonnik pokarmowy obniża poziom złego cholesterolu. To pomaga w zmniejszeniu ciśnienia oraz w usprawnieniu przepływu krwi w tętnicach i żyłach. Tym samym minimalizuje się ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy.

Moczopędne działanie kawy z cykorii

Kawa z cykorii ma działanie moczopędne, dzięki czemu oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn. Tym samym usprawnia pracę nerek i dba o zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Ponadto częstsze wydalanie moczu zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie, której nadmiar powoduje obrzęki oraz opuchliznę ciała.

Przepis na kawę z cykorii

Kawę z cykorii przyrządza się z suszonych lub prażonych korzeni tego warzywa. Często spotyka się również kawę zbożową, do której dodawany jest sproszkowany korzeń tego warzywa. Ponieważ napój ten ma gorzkawy posmak, warto do niego dołożyć łyżkę miodu lub cynamonu. Oto przepis krok po kroku na zaparzenie pysznej kawy z cykorii.

Składniki:

  • 1 łyżeczka kawy z cykorii,
  • 1 łyżeczka cynamonu lub miodu,
  • 4 łyżki mleka,
  • woda.

Kawę z cykorii zalej gorącą wodą i dodaj do niej resztę składników. Napój możesz pić zarówno na ciepło, jak i na zimno. W gorące dni do kawy dołóż kostki lodu, aby stała się bardziej orzeźwiająca.

Zobacz też:

Czy bać się małpiej ospy? Lekarka zabrała głos

"Bałtyckie złoto": Bursztyn i jego wyjątkowe właściwości

Najlepsze warzywa na detoks

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy