Reklama

Reklama

Kiedy podawać dzieciom grzyby?

​Gdy tylko rozpoczyna się sezon na grzyby, pojawiają się pytania czy można je podawać dzieciom. Te ciężkostrawne dary lasu nie powinny się pojawić w diecie maluchów przed siódmym rokiem życia. Niektórzy mówią, że nawet przed pełnoletnością.

Specjaliści, którzy krytykują podawanie dzieciom grzybów, twierdzą, że wynika to nie tylko z obaw przed zatruciem. Przede wszystkim grzyby są ciężkostrawne, a do tego zawierają substancje białkowe, z którymi organizm dziecka nie jest sobie w stanie poradzić. Może się okazać, że nawet jadalny grzyb spowoduje u malucha objawy podobne do zatrucia muchomorem sromotnikowym.

Reklama

Bezpieczniejsze wydają się tutaj pieczarki, ale również nie powinny trafić do dzieci przed siódmym rokiem życia - wtedy organizm jest je już w stanie skutecznie trawić. Okazuje się, że nawet niewinna z pozoru kurka może okazać się zabójcza dla dziecka. Tym bardziej nie powinniśmy ufać grzybom kupowanym przy drodze czy na bazarze.  

Jeśli nie mamy pewności czy grzyby są jadalne możemy je zanieść do stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie zostaną poddane selekcji. Trzeba pamiętać, że zatrucie grzybami może skończyć się śmiercią. Według statystyk co trzecią ofiarą grzybów w Polsce jest dziecko.

Wartości odżywcze grzybów

Mimo ryzyka zatrucia, grzyby często goszczą na naszych stołach. Wszystko dlatego, że są niezwykle aromatycznym dodatkiem do wszelkich sosów, zup czy bigosów. Jednak poza walorami smakowymi mają całkiem bogaty skład. Około 90 proc. ich zawartości to woda, ale po obróbce termicznej (najlepiej długotrwałej, aby odparować jak najwięcej wody) pozostaje już głównie białko. Co ciekawe, najwięcej mają go pieczarki, czyli grzyby hodowlane i uznawane powszechnie za bezpieczne. Krótkotrwałe smażenie grzybów na patelni uwalnia ich aromaty, ale nie odparowuje dostatecznej ilości wody, aby móc w pełni wykorzystać ich walory.

Spośród grzybów jadalnych najwięcej cennych właściwości mają pieczarki, boczniaki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki i kanie. Dwa pierwsze rodzaje można kupić w sklepach, gdyż są to grzyby hodowlane. Za to szczególnie trzeba uważać na kanie, bowiem łatwo je pomylić z muchomorami i doprowadzić do ciężkiego zatrucia lub śmierci.


Dowiedz się więcej na temat: grzyby | pieczarki | boczniaki | muchomor | muchomor sromotnikowy | kania | kurki | sezon na kurki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje