Kurkuma - złota odporność. Jakie ma właściwości?
Kurkuma należy do tej samej grupy roślin, co imbir. Mówi się jednak, że ma więcej właściwości prozdrowotnych. Na czym polega jej fenomen?
Kurkuma to przyprawa najczęściej stosowana w kuchni azjatyckiej i to właśnie w Azji korzysta się z niej właściwie do wszystkich tradycyjnych dań.
Przyprawa jest bogata w antyoksydanty, które działają ochronnie na komórki naszego organizmu. Włączenie jej do diety jest szczególnie ważne w okresie licznych zachorowań na grypę czy infekcje układu oddechowego. Jest również świetnym pomysłem na profilaktyczne budowanie odporności.
Kurkuma ma zastosowanie także w łagodzeniu dolegliwości miesiączkowych i pokwitaniowych, działa ochronnie na mózg i układ trawienny.
W kuchni programu Kornelia Westergaard zdradziła przepisy na potrawy z kurkumą. Jakie jeszcze ma właściwości i jak z nich korzystać? Zobacz wideo!