Liście, pestki i ogonki czereśni. Dobre dla zdrowia czy nie?
Liście, pestki, ogonki - to części owoców, które zwykle nas nie interesują. Lądują w koszu, bo uznajemy je za nieprzydatne. Tymczasem w wielu przypadkach można je wykorzystać, z korzyścią dla zdrowia. Jak jest w przypadku czereśni? Jakie właściwości przypisuje się liściom, pestkom i ogonkom czereśni? Co można z nich zrobić? Odpowiadamy.

Spis treści:
Czereśnie - właściwości
Czereśnie są niskokaloryczne, pełne błonnika, witamin i minerałów. Są świetnym źródłem witaminy C, która wspiera odporność, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. W owocach tych znajdziemy także witaminy A, E, K oraz te z grupy B. W dużych ilościach występuje w nich potas, który chroni serce i wspiera prawidłową pracę układu nerwowego. Poza tym czereśnie zapewniają dawkę magnezu, wapnia czy fosforu.
W czereśniach, tak jak i w żurawinie, malinach czy jagodach, znajdują się antocyjany - związki należące do polifenoli, którym owoce zawdzięczają swój ciemnoczerwony kolor. Oczywiście nie tylko o barwę się rozchodzi. Antocyjany to związki o działaniu antyoksydacyjnym. Dieta w nie bogata może zmniejszyć ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i niektórych nowotworów. Karotenoidy, również występujące w tych słodkich owocach, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pamiętaj - im ciemniejsze owoce, tym więcej w nich korzystnych związków.
Co ciekawe, w czereśniach znajdziemy duże ilości jodu. Pod tym względem nawet niektóre ryby morskie im nie dorównują. Ze względu na działanie moczopędne są polecane w niektórych schorzeniach układu moczowego.
Czereśnie powinny spożywać osób z dną moczanową. Z dwóch względów - zawierają witaminę B5, która korzystnie wpływa na obniżanie stężenia kwasu moczowego w organizmie. Po drugie cyjanidyna u pacjentów z artretyzmem hamuje odczuwanie bólu.
Jedna uwaga - czereśnie należą do produktów ciężkostrawnych.
Pestki czereśni - jak można wykorzystać?
Czereśnia to nie tylko soczysty i słodki miąższ. To także pestka, która oczywiście nie jest jadalna (w pestkach czereśni znajduje się amigdalina, która może doprowadzić do ostrego zatrucia), ale którą można wykorzystać.
Na przykład olej z pestek czereśni jest stosowany do pielęgnacji skóry, szczególnie suchej, delikatnej i podrażnionej. Działa kojąco, wykazuje też działanie ochronne wobec promieniowania UV. Dawniej olejek ze zmiażdżonych pestek czereśni stosowano ze względu na jego działanie rozkurczające.
Zobacz również:
- Pracujesz dużo przy komputerze? Jedz to tanie warzywo, uratuje twój wzrok
- Nigdy nie siadaj tak w samolocie. Ekspert przestrzega przed konsekwencjami
- Każdy senior powinien zjadać garść dziennie. Obniżą ciśnienie i zły cholesterol
- Masz ponad 50 lat? Wyjście na spacer może być najlepszym prezentem dla twojego mózgu
Pestki czereśni, podobnie jak pestki wiśni, bywają stosowane również w postaci okładów. Okłady z ciepłych pestek czereśni stosowane bywają na bóle mięśni, stawów czy bóle miesiączkowe.

Ogonki czereśni - zastosowanie
W medycynie ludowej, naturalnej i alternatywnej od lat stosuje się ogonki z czereśni. Według niektórych korzystnych dla zdrowia składników ma być w nich więcej niż w samych owocach.
Z suszonych ogonków z czereśni najczęściej przygotowuje się napary. Mają działać moczopędnie, oczyszczać organizm z toksyn i redukować obrzęki. Bywają stosowane pomocniczo w leczeniu m.in. zapalenia dróg moczowych, a także jako środek wspomagający odchudzanie. Eksperci ds. żywienia zalecają jednak ostrożność. Podkreślają, że brakuje badań, które potwierdzałyby działanie ogonków z czereśni.
Liście czereśni - do czego ich używano?
Dawniej przyrządzano też wywary z liści i kwiatów czereśni. Stosowano je w chorobach wątroby oraz w zaburzeniach pracy serca. Dziś, jeśli chodzi o napary z liści owoców jednopestkowych, spotyka się głównie napary z liści wiśni.
CZYTAJ TAKŻE: