Liście, pestki i ogonki czereśni. Dobre dla zdrowia czy nie?
Liście, pestki, ogonki - to części owoców, które zwykle nas nie interesują. Lądują w koszu, bo uznajemy je za nieprzydatne. Tymczasem w wielu przypadkach można je wykorzystać, z korzyścią dla zdrowia. Jak jest w przypadku czereśni? Jakie właściwości przypisuje się liściom, pestkom i ogonkom czereśni? Co można z nich zrobić? Odpowiadamy.
Czereśnie są niskokaloryczne, pełne błonnika, witamin i minerałów. Są świetnym źródłem witaminy C, która wspiera odporność, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. W owocach tych znajdziemy także witaminy A, E, K oraz te z grupy B. W dużych ilościach występuje w nich potas, który chroni serce i wspiera prawidłową pracę układu nerwowego. Poza tym czereśnie zapewniają dawkę magnezu, wapnia czy fosforu.
W czereśniach, tak jak i w żurawinie, malinach czy jagodach, znajdują się antocyjany - związki należące do polifenoli, którym owoce zawdzięczają swój ciemnoczerwony kolor. Oczywiście nie tylko o barwę się rozchodzi. Antocyjany to związki o działaniu antyoksydacyjnym. Dieta w nie bogata może zmniejszyć ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca i niektórych nowotworów. Karotenoidy, również występujące w tych słodkich owocach, mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pamiętaj - im ciemniejsze owoce, tym więcej w nich korzystnych związków.
Co ciekawe, w czereśniach znajdziemy duże ilości jodu. Pod tym względem nawet niektóre ryby morskie im nie dorównują. Ze względu na działanie moczopędne są polecane w niektórych schorzeniach układu moczowego.
Czereśnie powinny spożywać osób z dną moczanową. Z dwóch względów - zawierają witaminę B5, która korzystnie wpływa na obniżanie stężenia kwasu moczowego w organizmie. Po drugie cyjanidyna u pacjentów z artretyzmem hamuje odczuwanie bólu.
Jedna uwaga - czereśnie należą do produktów ciężkostrawnych.
Czereśnia to nie tylko soczysty i słodki miąższ. To także pestka, która oczywiście nie jest jadalna (w pestkach czereśni znajduje się amigdalina, która może doprowadzić do ostrego zatrucia), ale którą można wykorzystać.
Na przykład olej z pestek czereśni jest stosowany do pielęgnacji skóry, szczególnie suchej, delikatnej i podrażnionej. Działa kojąco, wykazuje też działanie ochronne wobec promieniowania UV. Dawniej olejek ze zmiażdżonych pestek czereśni stosowano ze względu na jego działanie rozkurczające.
Pestki czereśni, podobnie jak pestki wiśni, bywają stosowane również w postaci okładów. Okłady z ciepłych pestek czereśni stosowane bywają na bóle mięśni, stawów czy bóle miesiączkowe.
W medycynie ludowej, naturalnej i alternatywnej od lat stosuje się ogonki z czereśni. Według niektórych korzystnych dla zdrowia składników ma być w nich więcej niż w samych owocach.
Z suszonych ogonków z czereśni najczęściej przygotowuje się napary. Mają działać moczopędnie, oczyszczać organizm z toksyn i redukować obrzęki. Bywają stosowane pomocniczo w leczeniu m.in. zapalenia dróg moczowych, a także jako środek wspomagający odchudzanie. Eksperci ds. żywienia zalecają jednak ostrożność. Podkreślają, że brakuje badań, które potwierdzałyby działanie ogonków z czereśni.
Dawniej przyrządzano też wywary z liści i kwiatów czereśni. Stosowano je w chorobach wątroby oraz w zaburzeniach pracy serca. Dziś, jeśli chodzi o napary z liści owoców jednopestkowych, spotyka się głównie napary z liści wiśni.
CZYTAJ TAKŻE:
Sezon na truskawki. Na co pomagają, a komu szkodzą?
Nawet 154 proc. Ceny żywności galopem w górę. "Jest i będzie drogo"