Reklama

Reklama

Lubczyk: Przyprawa dla zdrowia i przyjemności

Nagminnie mylony z nacią selera lub pietruszki, lubczyk jest niezwykle wartościowym zielem, które bez kłopotu wyhodujesz na balkonie, tarasie czy w przydomowym ogródku. Ale to dopiero wiosną. Teraz warto poznać smak i aromat zielonych liści lubczyku, które obrodziły w tym roku wyjątkowo obficie. Inaczej smakuje świeży, inaczej suszony. Cenne właściwości lecznicze ma też korzeń lubczyku. Z czym łączyć lubczyk i co, poza smakiem, zyskamy jedząc go?

Lubczyk - wyborna przyprawa do rosołu

Do niedawna zachwycaliśmy się popularną, płynną przyprawą do rosołu. Jej ciemna butelka i ciecz w tym samym kolorze były nieodłącznym elementem rytuału smakowania niedzielnego obiadu. Dziś, gdy coraz więcej mówimy i działamy na rzecz zdrowia, wielu szuka naturalnych alternatyw dla wysokoprzetworzonych dodatków do żywności. Lubczyk spisze się tu wyśmienicie. Jest aromatyczny i esencjonalny w smaku. Nada niedzielnej rosołowej tradycji nowego, szlachetnego wyrazu. W sezonie warto dodawać świeże listki lubczyku, później suszone lub w wersji mrożonej, bo i tak można przedłużyć trwałość tej cennej rośliny.

Reklama

Lubczyk: liście i korzeń

W kuchni sprawdzają się najczęściej liście lubczyku. Nie tylko jako dodatek do zup, ale też element ozdobny i dekoracyjny kanapek czy sałatek. Liśćmi lubczyku warto wzbogacić dania mięsne, ułatwią ich trawienie i nadadzą wyrafinowanego charakteru. Na bazie korzenia przyrządzane są wywary i odwary, które medycyna naturalna chętnie wykorzystuje w celach leczniczych. O jakich właściwościach zdrowotnych mowa?

Lubczyk dla zdrowia

Lubczyk ma właściwości moczopędne. Sprzyja lepszej pracy nerek, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu i obrzęki. Pomaga w normalizowaniu ciśnienia tętniczego krwi. Przynosi szereg korzyści dla serca.

Pomaga rozluźnić jelita. Jest skutecznym remedium na biegunki i spastyczną wersję zaparć (tych, w których wskutek nadmiernej perystaltyki jelit dochodzi do zatrzymania mas kałowych, co okupione jest dolegliwościami bólowymi). Usprawnia procesy trawienne, zapobiegając nadmiernej fermentacji jelitowej i wzdęciom. Sprzyja też lepszej pracy żołądka. Chroniąc śluzówki zapobiega powstawaniu wrzodów.

Z uwagi na zawartość kumaryny działa przeciwzakrzepowo. Jest skarbnicą fitosteroli, dzięki którym chroni przed powstawaniem blaszek miażdżycowych.

Warto mieć go pod ręką również w sezonie infekcyjnym. Lubczyk działa wykrztuśnie i pomaga przy suchym, uporczywym kaszlu.

Lubczyk, czyli afrodyzjak z natury

Lubczyk jest bogaty w olejki eteryczne, które poprawiają ukrwienie narządów płciowych. To wyraźnie poprawia jakość doznań seksualnych.

Ewa Koza, mamsmak.com

***

Zobacz również:

Najlepsze przepisy na rosół. Palce lizać!

10 powodów, dla których warto polubić lubczyk

Lubczyk leczy trądzik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje