Majonez i jego właściwości
Majonez to jeden z najpopularniejszych zimnych sosów, na temat którego wciąż krąży wiele negatywnych opinii. Niektóre pochodzą od dietetyków, lekarzy, a jeszcze inne od przeciętnego Kowalskiego. Co zarzuca się majonezowi? Po pierwsze, że sprzyja otyłości, po drugie, że tuczy, a po trzecie, że powoduje wzrost złego cholesterolu w organizmie, jednocześnie przyczyniając się do rozwoju poważnych chorób. Okazuje się jednak, że większość z tych zarzutów jest nieprawdziwa, chyba, że codziennie jedlibyśmy słoik majonezu, który dodatkowo zawierałby szereg szkodliwych substancji konserwujących. Majonez, co zapewne zdziwi wiele osób, posiada cenne wartości odżywcze, których potrzebuje nasz organizm do prawidłowej pracy. Sprawdź, dlaczego ten popularny sos może być uznawany za zdrowy i wartościowy produkt oraz w jaki sposób możesz go przygotować!
Majonez, mimo swojej kaloryczności, nie jest produktem niezdrowym. Praktycznie w każdym majonezie (a w szczególności w tych naturalnych) znajdziemy spore ilości witamin, składników mineralnych, cennych kwasów wielonienasyconych i jednonienasyconych, a także kilka innych wartości odżywczych, które sprzyjają naszemu zdrowiu. To zasługa produktów, z których majonez jest przygotowany, a mianowicie: jajek, oliwy z oliwek, musztardy i cytryny. To one odpowiadają za korzystny wpływ majonezu na nasze zdrowie.
Podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi
To prawda, że majonez zawiera sporą ilość tłuszczu. Jednak warto zaznaczyć, że w dużej mierze są to zdrowe tłuszcze, które m. in. podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi, wspomagając pracę całego organizmu, a w szczególności wzmacniając serce.
Poprawia krążenie krwi
Majonez jest również bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego i poprawiają krążenie krwi. Domowej roboty majonez jest zazwyczaj wolny do nasyconych kwasów tłuszczowych i utwardzanych tłuszczów, które sprzyjają rozwojowi miażdżycy. Stąd wniosek, że najbardziej opłaca się jeść naturalny majonez, który nie zawiera szkodliwych ulepszaczy.
Zawiera spore ilości wartości odżywczych
Dzięki temu, że majonez zawiera żółtka, jest bogaty w cenne dla organizmu witaminy – A, B, D i E, a także w składniki mineralne, między innymi: fosfor, siarkę, żelazo, wapń, potas i cynk. Jeśli przygotujemy majonez samodzielnie, możemy być pewni, że dostarczy nam on najbardziej wartościowego białka, które zawierają jajka. Ponadto, żółtko uzupełni niedobór lecytyny i zdrowego cholesterolu. Lecytyna odgrywa bardzo ważną rolę dla zdrowia naszego organizmu – ułatwia trawienie tłuszczu, poprawia pamięć, korzystnie wpływa na krążenie krwi, a także zapewnia dobrą kondycję naszej skórze. Dobrej jakości majonez jest również źródłem gorczycy, która zawiera spore ilości antyoksydantów.
Ułatwia wchłanianie witamin
Majonez dzięki zawartości tłuszczu ułatwia organizmowi wchłanianie witamin i innych wartości odżywczych. Warto jednak pamiętać, by przygotowywać majonez na bazie dobrej jakości oleju, a najlepiej z oliwy z oliwek, która ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Idealny składnik maseczki na włosy
Majonez jest popularnym składnikiem wielu domowych odżywczych maseczek na włosy. Jajko zawarte w majonezie regeneruje i wzmacnia włosy, natomiast oliwa głęboko je nawilża. Maseczkę najlepiej stosować raz w tygodniu przez okres trzech miesięcy. Włosy z pewnością się wzmocnią i będą pięknie się prezentować.
Tylko domowej roboty majonez, wykonany ze sprawdzonych składników, jest zdrowy dla naszego organizmu. Do jego przygotowania będą potrzebne:
• trzy żółtka;
• 200 mililitrów oliwy z oliwek;
• jedna łyżeczka musztardy;
• sok z połowy cytryny;
• jedna łyżeczka octu winnego;
• sól i pieprz.
Sposób wykonania:
1. Zmiksuj żółtka, musztardę, sok z cytryny i ocet na gładką masę.
2. Wciąż miksując, powoli dolewaj do masy oliwę.
3. Gdy uzyskasz już jednolitą i gęstą konsystencję majonezu, dopraw go pieprzem i solą.
4. Jeśli chcesz, by majonez był nieco ostrzejszy, dodaj do niego połowę wyciśniętego ząbka czosnku.
Jak jeść majonez, by nie przytyć?
Oczywiście - jak ze wszystkim - nie powinniśmy przesadzać z jedzeniem majonezu. Można spożywać go codziennie, ale jako dodatek do kanapek, sałatek i innych niewielkich potraw. Mimo że przygotowany jest z wartościowych składników, nie należy do grupy lekkich, niskokalorycznych produktów. Jeśli będziemy spożywać go w zbyt dużych ilościach, ucierpieć może nasza sylwetka i układ trawienny. Majonez jedzony z umiarem nie powinien wyrządzić nikomu krzywdy.
Jeśli kupujesz gotowy majonez, koniecznie wybieraj ten pozbawiony chemicznych substancji konserwujących oraz przygotowany na bazie zdrowego oleju lub oliwy z oliwek.