Mało popularny ulubieniec gwiazd

Jarmuż towarzyszy Gwyneth Paltrow od samego rana, Jennifer Aniston podobnie jak Beyonce nie wyobraża sobie pożywnego lunchu bez niego. Niestety w Polsce jarmuż wciąż pozostaje mało popularny. Szkoda, bo jest bogatym źródłem składników odżywczych.

Hollywoodzkie gwiazdy cenią sobie diety bogate w składniki odżywcze
Hollywoodzkie gwiazdy cenią sobie diety bogate w składniki odżywczeGetty Images

Jarmuż, głównie za sprawą jego sławnych miłośniczek, dołącza do grupy modnych produktów. Gwiazdy pokochały te zielone liście głównie za sprawą licznych witamin i składników odżywczych.

Nic dziwnego, że to właśnie od tego warzywa nazywanego kapustą bezgłową, Gwyneth Paltrow rozpoczyna dzień. Taką poranną alternatywę dla porannej kawy proponuje również Tomek Woźniak, kulinarny bloger.

- Przygotowanie śniadania zwykle zajmuje 10-15 minut. Dlatego często omijamy ten posiłek w ciągu dnia. Można jednak szybko przygotować koktajl pełen witamin. Do miksera wrzucamy jarmuż, szpinak, seler naciowy, jabłko, dolewamy trochę wody i całość miksujemy. Jabłko możemy zastąpić np. gruszką, a do całego koktajlu możemy dodać awokado - tłumaczy pasjonat kuchni.

Taki koktajl to zastrzyk energii od samego rana. Sam jarmuż jest bardzo pożywnym warzywem. Zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (beta karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate, zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.

- Pod względem kulinarnym jarmuż jest bardzo podobny do szpinaku, można go podsmażyć, zblanszować. Można go zaserwować, jako dodatek do ryb, mięs lub upiec z ciastem filo. Jest również świetnym dodatkiem do omletu. Pamiętajmy, aby nie pozbawiać go łodygi, bo to w niej skrywa się najwięcej smaku - dodaje Tomek Woźniak.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas