Reklama

Reklama

Mało popularny ulubieniec gwiazd

Jarmuż towarzyszy Gwyneth Paltrow od samego rana, Jennifer Aniston podobnie jak Beyonce nie wyobraża sobie pożywnego lunchu bez niego. Niestety w Polsce jarmuż wciąż pozostaje mało popularny. Szkoda, bo jest bogatym źródłem składników odżywczych.

Jarmuż, głównie za sprawą jego sławnych miłośniczek, dołącza do grupy modnych produktów. Gwiazdy pokochały te zielone liście głównie za sprawą licznych witamin i składników odżywczych.

Reklama

Nic dziwnego, że to właśnie od tego warzywa nazywanego kapustą bezgłową, Gwyneth Paltrow rozpoczyna dzień. Taką poranną alternatywę dla porannej kawy proponuje również Tomek Woźniak, kulinarny bloger.

- Przygotowanie śniadania zwykle zajmuje 10-15 minut. Dlatego często omijamy ten posiłek w ciągu dnia. Można jednak szybko przygotować koktajl pełen witamin. Do miksera wrzucamy jarmuż, szpinak, seler naciowy, jabłko, dolewamy trochę wody i całość miksujemy. Jabłko możemy zastąpić np. gruszką, a do całego koktajlu możemy dodać awokado - tłumaczy pasjonat kuchni.

Taki koktajl to zastrzyk energii od samego rana. Sam jarmuż jest bardzo pożywnym warzywem. Zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (beta karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate, zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza.

- Pod względem kulinarnym jarmuż jest bardzo podobny do szpinaku, można go podsmażyć, zblanszować. Można go zaserwować, jako dodatek do ryb, mięs lub upiec z ciastem filo. Jest również świetnym dodatkiem do omletu. Pamiętajmy, aby nie pozbawiać go łodygi, bo to w niej skrywa się najwięcej smaku - dodaje Tomek Woźniak.

Dowiedz się więcej na temat: jarmuż | Gwyneth Paltrow | Beyonce Knowles

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje