Metale ciężkie i rybie hormony. Czy jedzenie tuńczyka jest bezpieczne?

Tuńczyk to źródło wielu składników odżywczych, choć ma w swoim składzie również niebezpieczne substancje.
Tuńczyk to źródło wielu składników odżywczych, choć ma w swoim składzie również niebezpieczne substancje.©123RF/PICSEL

Jakie właściwości zdrowotne ma tuńczyk?

  • Witamina DJest głównym elementem podczas kształtowania się zębów i kości. To właśnie witamina D wpływa na ich gęstość i mineralizację. Odgrywa ważną rolę w procesach kostnienia i tworzeniu związków niezbędnych do budowy kości.
  • Witaminy z grupy B Witaminy z grupy B wspomagają funkcjonowanie organizmu, na wielu płaszczyznach. Wpływają na nasz poziom energii, przemianę materii, funkcje poznawcze, ale również są istotne dla zdrowia włosów, skóry i paznokci. Każda z nich ma oddzielne funkcje, jednak ich działanie często uzupełnia się w ramach jednego układu. Witaminy z grupy B, które dostarczamy do naszego organizmu, spożywając tuńczyka to:- Tiamina (B1). Reguluje działanie układu nerwowego, wspomaga układ odpornościowy i ma silne właściwości antyoksydacyjne.- Niacyna (B3). Również wspomaga układ nerwowy, a oprócz tego wzmacnia budowę naszego układu krwionośnego. Jedną z jej form jest niacynamid, wykorzystywany w kosmetykach redukujących stany zapalne skóry.- Witamina B6 (pirydoksyna). Przede wszystkim wpływa na układ odpornościowy, biorąc udział w wytwarzaniu przeciwciał.
  • Kwasy omega-3Grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL).
  • SelenWpływa korzystnie na wytwarzanie limfocytów T i B oraz makrofagów, a tym samym na funkcjonowanie układu odpornościowego. W ostatnich latach pojawiły się też badania wskazujące na istotną rolę selenu w terapii niektórych nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych.
  • Magnez Reguluje funkcje układu nerwowego. Działa odprężająco na mięśnie, zmniejsza nadpobudliwość komórek nerwowych, poprawia pamięć i koncentrację. Co szczególnie ciekawe w odniesieniu do tuńczyka, magnez chroni przed nadmiernym wchłanianiem metali ciężkich, takich jak ołów czy rtęć.
  • FosforPomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, zapewnia prawidłowy przepływ bodźców nerwowych i wpływa na kształtowanie funkcji poznawczych. Jest też budulcem kwasów nukleinowych: RNA i DNA - nośników informacji genetycznych.
  • PotasJako elektrolit bierze czynny udział w utrzymaniu odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych (potencjał spoczynkowy) i przesyłaniu impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami (potencjał czynnościowy). Potas jest również obecny podczas powstawania aminokwasów i białek. Jest niezbędny w procesach, w których nasze komórki produkują energię.

Tuńczyk - dlaczego warto jeść?

Tuńczyk jest świetnym źródłem selenu
Tuńczyk jest świetnym źródłem selenu123RF/PICSEL

Na co uważać, kupując tuńczyka?

Kto nie powinien jeść tuńczyka?

zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?