Mity na temat zdrowego odżywiania się
Od kilku ładnych lat moda na zdrowe odżywianie nie traci na sile. Większość z nas chce wyglądać atrakcyjnie i czuć się zdrowo. Zaczęliśmy zatem zwracać większą uwagę na to, co jemy. Wokół zdrowego odżywiania narosło jednak sporo mitów, w które wielu z nas wierzy. Jakie z nich najczęściej powielamy? Podpowiadamy.
Zacznijmy od jednego z mitów, którego popularność nie gaśnie w ostatnich kilku latach. Chodzi mianowicie o przekonanie, że produkty typu light pomagają schudnąć. Wszyscy, którzy myślą w ten sposób, są w błędzie. Dlaczego? Warto wiedzieć, że żywność typu light to produkty, których wartość energetyczna została pomniejszona o 30 procent. W miejsce naturalnych składników weszły głównie takie, które są trudne do strawienia przez nasz organizm. Mowa między innymi o słodzikach, które zwiększają łaknienie. Czy zatem produkty typu light pomogą nam schudnąć? Raczej nie. Ponadto, pozbawione są cennych dla organizmu składników odżywczych, więc spożywanie ich nie ma większego sensu.
Pieczywo razowe zawiera mniej kalorii niż pszenne
Pieczywo razowe bardzo często jest składnikiem diet odchudzających, dlatego wiele osób myśli, że zawiera ono znacznie mniej kalorii niż na przykład pszenne. Nie jest to prawda. W kromce pieczywa pszennego znajdziemy 69 kalorii, natomiast w razowym 63. To, co wyraźnie różni te dwa gatunki pieczywa, to indeks glikemiczny. Pieczywo pszenne ma znacznie wyższy wskaźnik niż razowe. Z pewnością to drugie jest zdrowsze dla naszego organizmu, nie tylko ze względu na niższy IG, ale również na wyższą zawartość błonnika.
Jeden z popularnych mitów żywieniowych głosi, że oliwa z oliwek jest najzdrowszym z tłuszczów. Nie jest to jednak prawda. Jest kilka innych rodzajów tłuszczów, które są od niej znacznie zdrowsze, na przykład olej rzepakowy lub olej lniany zawierające znacznie więcej cennych dla organizmu kwasów omega-3.
Dodatki typu E są szkodliwe
Większość z nas twierdzi, że substancje sygnowane literą E w składzie produktu są szkodliwe dla organizmu. To kolejny popularny mit, który nie wiedzieć, skąd się wziął. Otóż, prawda jest taka, że E to nie tylko szkodliwe substancje. Co więcej, wśród nich znajdują się przeciwutleniacze i witaminy korzystne dla naszego organizmu. Jeśli chcemy odżywiać się świadomie, warto wiedzieć, jaki składnik oznaczony jest konkretnym symbolem E.
Pikantne przyprawy mogą zaostrzyć chorobę wrzodową, dlatego osoby, które na nią cierpią, powinny unikać ich jak ognia. Warto jednak wiedzieć, że spożywanie ostrych potraw nie powoduje wrzodów. Za tę przypadłość odpowiedzialna jest głównie bakteria Helicobacter pylori, ale także nadużywanie środków przeciwbólowych. Jeśli lubimy pikantne przyprawy, a nasz żołądek jest zdrowy, nie rezygnujmy z nich, a wręcz przeciwnie - jedzmy je regularnie, gdyż większość z nich zawiera dobroczynne dla zdrowia właściwości.
Odpowiednia dawka wody dla człowieka to dwa litry
Dietetycy i lekarze powtarzają nam jak mantrę, że powinniśmy pić dużo wody. Jednak pojawia się pytanie, które z pewnością zadało sobie już wielu z nas: dużo, to znaczy ile? Panuje pewne błędne przekonanie, że powinny być to dwa litry lub około osiem szklanek dziennie. Prawdą jest jednak, że ilość wody, jaka powinna zostać dostarczona organizmowi każdego dnia, jest uzależniona od wieku, płci oraz indywidualnych uwarunkowań. Jeśli chcemy dowiedzieć się, ile wody faktycznie powinniśmy pić dziennie, najlepiej skonsultujmy to ze specjalistą. Pamiętajmy również, żeby nie przesadzać z piciem płynów, ponieważ może prowadzić to do wypłukania elektrolitów z organizmu.
To kolejny mit, na który łatwo się nabrać. Jednak dotyczy on głównie picia wody lub zdrowych napojów. Jeśli popijemy posiłek słodkim napojem gazowanym, nie dziwmy się, że mamy problemy z trawieniem. Natomiast pijąc wodę w trakcie jedzenia posiłku, jedynie poprawiamy trawienie.
Podczas odchudzania należy unikać spożywania węglowodanów
To kolejny popularny mit. Węglowodany to składniki niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Potrzebujemy ich tak samo, jak tłuszczów, jednak nie wszystkich. Węglowodany proste, które pochodzą głównie ze słodyczy i białego pieczywa lepiej odstawić podczas stosowania diety odchudzającej, a także nie przesadzać z ilością ich spożycia. Węglowodany proste to głównie kalorie, składniki pozbawione wartości odżywczych.