Reklama

Moringa: Sekret zdrowia i urody

Moringa to "cudowne drzewo" rosnące u podnóża Himalajów już przed tysiącami lat. W tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej wykorzystywano je do leczenia rozmaitych schorzeń. I było w tym sporo racji, ponieważ współcześnie potwierdzono, że wszystkie części drzewa zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji. W korzeniach, liściach, korze, owocach i kwiatach rośliny znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, aminokwasy, a także ogromne ilości witamin i minerałów. Z nasion owoców moringi produkuje się olejek wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale przede wszystkim w kosmetyce – do pielęgnacji skóry i włosów. Sprawdź, co zawiera moringa oraz jak wpływa na zdrowie i urodę.

Czym jest moringa i co zawiera?

Moringa to inaczej drzewo chrzanowe (nazwa pochodzi od specyficznego smaku jego korzeni) – tropikalna roślina występująca od tysięcy lat na terenach obecnych Indii i Pakistanu. Współcześnie można ją znaleźć w ciepłym klimacie Azji, Ameryki Południowej i Afryki. Drzewo osiąga od 5 do 10 metrów wysokości, jego liście przypominają nieco liście akacji – są małe, lekko owalne i rosną skupione w pęczkach. W okresie kwitnienia moringa pokrywa się kremowymi drobnymi kwiatami. Ogromnym atutem "cudownego drzewa" jest to, że wszystkie jego części zawierają lecznicze substancje. W korzeniach, korze, liściach, kwiatach, pędach i owocach znajdują się bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, witamina A i C, minerały, takie jak żelazo, wapń, potas, mangan, chrom i bor, a także antyoksydanty i zeatyna (substancja, dzięki której nasz organizm lepiej przyswaja witaminy i minerały).

Reklama

Właściwości „cudownego drzewa”

Moringa jest prawdziwą skarbnicą witaminy A i C, dzięki czemu świetnie wpływa na nasze zdrowie. Regularne spożywanie liści rośliny wzmocni odporność, zwalczy stany zapalne w organizmie i pomoże uporać się z infekcjami. Roślina działa jak naturalny antybiotyk, wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Witamina A poprawia kondycję skóry i odpowiada za prawidłowe widzenie. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu i wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, chroniąc przed miażdżycą i innymi chorobami serca. Z kolei duże ilości różnorodnych antyoksydantów usuwają z organizmu wolne rodniki i zapobiegają przed przedwczesnym starzeniem się komórek. Zmniejszają także ryzyko wystąpienia nowotworów i cukrzycy. Moringa zawiera także bardzo dużo żelaza, które chroni przed anemią, oraz potasu obniżającego ciśnienie krwi. Wapń i mangan pozwalają z kolei utrzymać dobrą kondycję kości i stawów. Niezwykle cenne są również znajdujące się w roślinie chrom (przyspiesza przemianę materii i pomaga w walce ze stresem) oraz bor (stymuluje pracę mózgu).

Zastosowania moringi

W kuchni

W kuchni z powodzeniem można wykorzystywać zarówno liście, jak i nasiona, a także strąki rośliny. Liście smakują nieco jak rzeżucha i warto dodawać je do sałatek warzywnych czy kanapek. Można nimi zastępować szpinak. Liście moringi dostępne są także w postaci suszonej i zmielonej i w takiej formie stanowią zdrowy dodatek do jogurtów, koktajli, zup i sosów. Można je stosować trzy razy dziennie po 1,5 grama, najlepiej z pożywieniem. Suszone liście nadają się również do parzenia herbaty, a strąki moringi w smaku przypominają szparagi. Zdrowy jest także olej wytwarzany z nasion moringi – składa się głównie z kwasu oleinowego, który obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Rośliny nie powinny spożywać kobiety w ciąży, ponieważ zwiększa ona ryzyko poronienia.

W kosmetyce

Olejek z nasion moringi warto także stosować zewnętrznie na skórę i włosy. Wykazuje silne właściwości nawilżające i odżywiające, wygładza włosy i ułatwia ich rozczesywanie. Olejek jest też przydatny w trakcie masażu relaksacyjnego.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy