Reklama

Mrożonki na stół

Warto je wykorzystywać zwłaszcza na przednówku, bo warzywa i owoce przechowywane w dodatniej temperaturze straciły wiele cennych składników.

W obecnej porze roku nowalijki są jeszcze drogie. Poza tym zawierają sporo sztucznych środków, które przyspieszają ich wzrost i dojrzewanie, ale są niekorzystne dla naszego zdrowia. Skąd więc mamy czerpać witaminy i mikroelementy? Odpowiedź jest prosta: z mrożonek.

Z owocowych możemy przyrządzić kompot, koktajl mleczny, a z warzywnych smaczną zupę lub sałatkę. Według najnowszej wiedzy technologicznej mrożenie jest najlepszą metodą przechowywania żywności i to bez użycia konserwantów. Dzięki temu procesowi zachowuje ona świeżość, smak, aromat, a także barwę i konsystencję. Owoce i warzywa przechowywane w niskiej temperaturze tracą niewielką ilość mikroelementów i witamin, głównie witaminy C (ok. 25 proc). Nie ubywa im natomiast błonnika.

Reklama

Mrożonki wymagają przestrzegania zasad dotyczących ich przechowywania i rozmrażania. To ważne, bo niewłaściwie użyte mogą nam zaszkodzić. Przede wszystkim musimy pamiętać, żeby rozmrożonego produktu nie mrozić po raz drugi. Powód? Ponowne zamrożenie i rozmrożenie spowoduje dużą utratę ich wartości. I, co ważniejsze, istnieje ryzyko, że mogą się w nich rozwinąć bakterie grożące zatruciem.

Kupując mrożonkę, wybierzmy taką, w której owoce czy warzywa nie są zbite w jedną bryłę. Jeśli tak jest, oznacza to, że mogły być już wcześniej rozmrożone. Z tego samego powodu, kiedy robimy zakupy w sklepie odległym od domu, powinniśmy mrożonki przenosić w specjalnej torbie termicznej. Jeśli takiej nie mamy, owińmy je w dodatkową torebkę foliową lub gruby papier. W domu bezzwłocznie włóżmy je do zamrażalnika. Na opakowaniu jest informacja, w jakiej temperaturze i jak długo można przechowywać dany produkt. Jeśli w drodze mrożonka się rozmroziła, powinna od razu trafić do garnka.

Jak rozmrażać? Zawsze bezpośrednio przed spożyciem. Owoce, które chcemy dodać do deseru, najlepiej rozmrażać w lodówce. Temperatura pokojowa i dzienne światło powodują utratę witamin. Jeśli zamierzamy ugotować kompot lub zupę owocową, wrzućmy je bezpośrednio na wrzątek. Tak samo warzywa, które prosto z zamrażalnika włóż do gorącej wody lub na patelnię. Wtedy nie zrobi się z nich papka i zachowają najwięcej wartości odżywczych. Ostatnio pojawiły się gotowe mrożone dania do mikrofali.

Zalety mrożonek

- Są dostępne przez cały rok. Dzięki temu możemy o każdej porze jeść nasze ulubione owoce i warzywa, których nie da się przetrzymać w piwnicy czy chłodni.

- Do mrożenia wybiera się produkty dojrzałe i jędrne. Zawierają one bogactwo witamin i mikroelementów. Pięknie wyglądają po rozmrożeniu.

- Są gotowe do użycia. Nie wymagają mycia, obierania i krojenia. Wystarczy wrzucić je do garnka lub na patelnię. Co ważne, gotuje się je lub smaży znacznie krócej niż świeże.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: owoce | warzywa | mrożonki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy