Na co pomaga rzeżucha?
Przywędrowała z Azji, a znana była już Rzymianom i Grekom. Do Polski trafiła w XV wieku. Choć jej właściwa nazwa brzmi pieprzyca siewna, wszyscy znają ją jako rzeżuchę. Zwykle pojawia się tylko na wielkanocnym stole. A powinna znacznie częściej, ponieważ kryje w sobie ważne dla organizmu mikroelementy i witaminy. Na co pomoże?
W medycynie ludowej przypisuje się jej cały szereg leczniczych właściwości. Rzeżucha oczyszcza krew, wzmacnia odporność, doskonale działa na skórę, włosy i paznokcie. Zalecana jest także przy schorzeniach tarczycy i gośćcu. Działa również antymiażdżycowo.
Jak ją spożywać? Wystarczy, że rzeżucha (z nasionek ułożonych na wilgotnej ligninie lub wacie) wyrośnie na dwa centymetry, można ją jeść: dodawać do sałatek, sosów, zup i kanapek. Wartościowy jest także sok świeżo wyciśnięty z rzeżuchy.
Nie należy jednak przesadzać ze spożyciem rzeżuchy. Niewielka jej porcja dziennie w zupełności wystarczy. W nadmiarze może spowodować dolegliwości pęcherza moczowego.