Najzdrowsza alternatywa dla zwykłej kawy
Kurkuma jest pyszną przyprawą o wielu właściwościach leczniczych. Działa ona między innymi przeciwzapalnie, które są pomocne w zwalczaniu różnych chorób naszych czasów. Niewiele osób jednak wie, że kurkuma może być używana również w napojach. Ma ona wtedy te same właściwości oraz smakuje tak samo dobrze jak w posiłku, a co więcej jest niekonwencjonalną metodą przygotowywania drinków.
Składniki:
1 łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 świeżej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Chai latte z kurkumą
Składniki:
1 szklanka mleka – zwykłego, migdałowego lub kokosowego
świeżo zaparzone espresso
kurkuma
1/7 łyżki mieszanki chai
Zmieszaj goździki, kardamon, imbir, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Odstaw je na bok i podgrzej mleko. Następnie zmieszaj i spień mleko, espresso oraz 1/4 łyżki mieszanki chai. Umieść piankę na wierzchu latte i posyp je kurkumą.
Składniki:
2 łyżki zmielonego imbiru
2 łyżki zmielonej kurkumy
2 łyżki zmielonego cynamonu (będziesz potrzebowała go więcej przy podawaniu kawy)
200 ml mleka kokosowego lub migdałowego
1 łyżka miodu
Zmieszaj cynamon, kurkumę i imbir w małej misce. Do dużego kubka dodaj jedną łyżeczkę przygotowanej mieszanki i zalej ją gorącą wodą. Wymieszaj. Następnie dodaj miód i ponownie wymieszaj. Teraz dodaj odrobinę mleka kokosowego do rondla i podgrzej je na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia cały czas mieszając. Jeśli posiadasz ekspres do kawy, to podgrzej i spień mleko, a następnie zalej nim mieszankę przypraw. Dodaj cynamon i ciesz się smakiem latte z kurkumą.